aksjomat
Wolfik: Obrazem funkcji f(x)=2x2−4x+5 jest wykres funkcji g(x)=2x2+4x+4 w przesunięciu o wektor?
18 sty 13:42
Jerzy:
Sprawdź o jaki wektor przesunął sie wierzchołek tej paraboli.
18 sty 13:52
a@b:
u=[−2,−1]
18 sty 14:09
Wolfik: czyli wystarczy policzyć p dla obu, a potem f(p) i to jest odpowiedź, dziękuję
18 sty 14:19
salamandra: No nie do końca, bo tak obliczysz tylko wierzchołek, a musisz określić o ile się przesunął
jednostek.
18 sty 14:47
Jerzy:
Dlatego liczy f(p), bo to druga współrzędna wektora.
18 sty 14:48
salamandra: f(p) to druga współrzędna wierzchołka, czyż nie?
18 sty 14:55
Jerzy:
Tak , druga.
18 sty 15:04
salamandra: To dlaczego jest to też współrzędna wektora?
18 sty 15:23
janek191:
f(x) = 2 x
2 − 4 x + 5
q = f(1) = 2 − 4 + 5 = 3
W
f = ( 1,3)
g(x) =2 x
2 + 4 x + 4
q
1 = 2 − 4 + 4 = 2
W
g = ( −1, 2)
więc
→
u = [ −1 − 1, 2 − 3 ] = [ − 2, − 1 ]
======================
18 sty 15:47