matematykaszkolna.pl
Rachunek predytkatow Dyskretna: Formuła ∀x∊X: [Φ(x) ∨ φ(x)] ⇒ ∀x∊X:Φ(x) ∨ ∀x∊X:φ(x) Czy formułą jest tautologią ? W jaki sposób do tego podchodzić ? Nie mam problemu ze sprawdzaniem tautologii jeżeli działamy na zmiennych p,q ,ale przy zmiennych zdaniowych kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
18 sty 12:14
Dyskretna: ?
18 sty 13:12
SK: Niestety nie jest tak prosto jak w KRZ. I nie ma uniwersalnej metody. Na początek warto sprawdzić wśród wcześniej udowodnionych tautologii rachunku predykatów, może będzie taka równoważność, może ta implikacja a może implikacja odwrotna (pozostaje wyciągnąć wnioski). Potem warto sprawdzić dla konkretnego przykładu, kontrprzykład wystarczy do stwierdzenia, że nie jest to tautologia. I tutaj tak jest: Każdy mieszkaniec województwa pomorskiego jest: (takiego wzrostu jak ja lub ma inny wzrost). Czy z tego wynika, (że każdy mieszkaniec województwa pomorskiego jest takiego wzrostu jak ja) lub (że każdy mieszkaniec województwa pomorskiego ma inny wzrost niż ja)?
18 sty 15:09
SK: A p i q, o których piszesz 12:14, to chyba są właśnie oznaczenia zmiennych zdaniowych?
18 sty 15:22