W sześcianie ABCDA'B'C'D' o krawędzi długości 120 punkt P jest środkiem krawędzi
Klaudia: W sześcianie ABCDA'B'C'D' o krawędzi długości 120 punkt P jest środkiem krawędzi AA', punkt Q
środkiem krawędzi BC, zaś punkt R środkiem przekątnej górnej podstawy.
Oblicz cos kąta PQR i pole powierzchni trójkąta PQR
18 sty 11:42
Saizou :
PQ, QR, PR z Pitagorasa
cosα → tw. cosinusów
18 sty 12:10
a@b:

Wprowadź oznaczenia 2a=120
Policz kwadraty długości boków z tw. Pitagorasa
odpowiednio w trójkątach
ABP, QRE, PRA
' i BPQ
Następnie z tw. cosinusów w ΔPQR wyznacz cosα
oraz
| | 1 | |
P(PQR)= |
| *|PQ|*|RQ|*sinα , sinα=√1−cos2α |
| | 2 | |
..................
dokończ
18 sty 12:22
a@b:
18 sty 12:23
Klaudia: średnio mi wychodzi wyznaczenie cosα, według obliczeń wyszedł mi −0,0698212
19 sty 12:42
Klaudia: a dobra mój błąd, dobrze wyszło wszystko, dziekuje
19 sty 13:02
a@b:
19 sty 13:05