baza ortogonalna, współrzędne wektora w tej bazie
student: Sprawdź, czy B jest bazą ortogonalną i wyznacz współrzędne wektora w
w tej bazie, jeśli B = {(1,1,1, −1), (1, −1,1,1), (4,2, −4,2), (−1,2,1,2)} , a
w = (0,0,1,1).
18 sty 09:36
jc: (1,1,1,−1)*(1,−1,1,1)=1−1+1−1=0
Sprawdź czy wychodzi zero dla pozostałych par.
Potem podpowiem, co dalej.
18 sty 09:44
student: (1,1,1, −1) * (4,2, −4,2) = 4 +2 − 4 − 2 = 0
(1,1,1, −1) * (−1,2,1,2) = −1 + 2 +1 − 2 = 0
(1, −1,1,1) * (4,2, −4,2) = 4 − 2 −4 + 2 = 0
(1, −1,1,1) * (−1,2,1,2) = −1 −2 + 1 + 2 = 0
(4,2, −4,2) * (−1,2,1,2) = −4 +4 − 4 + 4 = 0
18 sty 09:49
jc: Dla przejrzystości wprowadzę litery na oznaczenie wektorów bazowych.
B={u1, u2, u3, u4}
w=a1u1+a2u2+a3u3+a4u4
w*u1=a1 u12 bo pozostałe iloczyny = 0 (sprawdziłeś)
a1 = w*u1/u12
a1=(0,0,1,1)*(1,1,1,−1)/((1,1,1,−1)2=0/4=0
Podobnie znajdujesz a2, a3, a4.
18 sty 10:21
student: Dzięki
18 sty 10:58
student: A jaka odp na pytanie − czy B jest bazą ortogonalną?
20 sty 09:06
jc: To baza ortogonalna bo wektory są niezerowe i wzajemnie prostopadłe.
20 sty 09:40