wartość, wektory własne, macierz diagonalna
student: Wyznacz wartości i wektory własne przekształcenia L oraz podaj postać
diagonalną macierzy przekształcenia L / o ile istnieje /.
a) L(x, y, z) = (x + 2z, 3z, x + 2z)
b) L: C2 → C2, L(x, y) = ((1 − 2i)x + 5y, (1 + i)x − (1 − 3i)y)
18 sty 09:35
student: Podbijam
19 sty 17:33
student: czy mógłbym prosić o skazówki do 1 z podpunktów/− chodzi mi o schemat działania
20 sty 10:02
jc: Szukasz k dla którego równanie L(x,y,z) = k*(x,y,z) ma niezerowe rozwiązanie.
Takie k nazywa się wartością własną, a niezerowy wektor (x,y,z) to wektor własny.
Faktycznie to jednorodny układ 3 równań liniowy z 3 niewiadomymi.
Niezerowe rozwiązanie masz tylko w przypadku, kiedy wyznacznik = 0.
Układ równań:
x+2z=kx
3z=ky
x+2z=kz
No to nawet bez wyznacznika widać jeden wektor: x=y=z=1, k=3.
Drugi wektor: x=z=0, y=1, k=0.
A trzeci? Szukaj sam.
20 sty 10:24
student: Do tego co powyżej doszedłem, ale jak wyznaczyć współrzędne trzeciego wektora?
No i jak później macierz diagonalną przekształcenia − jaki jest warunek, żeby ta macierz
istniała?
20 sty 10:43
student: Trzeci to taki jak dla k =1?
20 sty 10:53
jc: Schemat ogólny:
wyznacznik
1−k 0 2
0 1−k 3
1 0 2−k
= 0
czyli
(1−k)2(2−k)−2(1−k)=0
k(1−k)(k−3)=0
k=0 lub k=1 kub k=0
Dla k=1 mamy z=y=0, x=1.
20 sty 10:53
student: To wiem −> pytanie jak dojść do macierzy diagonalnej przekształcenia i czy dla tej macierzy ona
istnieje?
20 sty 10:56
student: Tutaj nie ma 3 wartości własnych, a więc macierz diagonalna nie istnieje?− proszę o
potwierdzenie
20 sty 11:11
student: 3 różnych wartości własnych*
20 sty 11:11
student: pls
20 sty 11:32
jc: Pomyliłem się. Wyznacznik = 3k2−2k2
Właściwie wiemy już, że nie można, bo mamy tylko 2 wektory własne
(rozwiązania były jednowymiarowe), a przestrzeń ma wymiar 3.
20 sty 13:55