9x−1 | |
? | |
x2 |
1 | ||
f(x)= 9x− | ,x≠0 | |
x2 |
2 | ||
f'(x)= 9+ | ||
x3 |
9*x2−(9x−1)2x | 9x2−18x2+2x | −9x2+2x | x(−9x+2) | |||||
f'(x) = | = | = | = | = | ||||
x4 | x4 | x4 | x4 |
−9x+2 | ||
= | ||
x3 |
2 | ||
f'(x) = 0 ⇔ −9x+2 = 0 ⇔ −9x = −2 ⇔ x = | ||
9 |
2 | 2 | |||
Funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞; | ), a malejąca w przedziale ( | ; ∞) | ||
9 | 9 |
2 | ||
Funkcja osiąga maximum lokalne w punkcie | ||
9 |
2 | ||
czyli ymax = f( | ) = 20,25 | |
9 |
9x−1 | ||
Ja liczyłem dla | , żebyś nie myślał, że to do Twojego. | |
x2 |
1 | 1 | 2 | ||||
( | )'= − | *2x = − | ||||
x2 | x4 | x3 |
1 | 2x | 2 | ||||
g(x) = | , więc na g'(x) stosujemy pochodną ilorazu | = | ||||
x2 | x4 | x3 |
f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | 0*x2−1*2x | −2x | −2 | ||||
= | = | = | |||||
(g(x))2 | x4 | x4 | x3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |