Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie -1
Malami: f(x)+{ (√x2+√x+√4−2)/(x+1), gdy x≠−1
0,25, gdy x=−1}
17 sty 22:15
janek191:
Zapis I wiersza nie jest czytelny
17 sty 22:31
Malami:

Po f(x) powinno być =
17 sty 22:51
a@b:
f(−1)=0,25 czy −0,25 ?
17 sty 23:06
Malami: 0,25
17 sty 23:10
a@b:
f(−1)=0,25
| | (√x2+x+4−2)(√x2+x+4+2) | |
f(x)= |
| |
| | (x+1)(√x2+x+4+2) | |
| | x2+x+4−4 | |
f(x)= |
| |
| | (x+1)(√x2+x+4+2) | |
| | x(x+1) | |
f(x)= |
| |
| | (x+1)(√x2+x+4+2) | |
| | −1 | |
f(−1)= |
| = −0,25 ≠ 0,25 |
| | 4 | |
f(x) nie jest ciągła w punkcie x= −1
gdyby było −0,25 dla x= −1
to f(x) była by ciągła w punkcie x= −1
17 sty 23:12
Malami: Dziękuje bardzo, teraz zrozumiałam
17 sty 23:24
a@b:
17 sty 23:26