Wyznacz punkt symetryczny do punktu P(6,2,9) względem płaszczyzny 2x+y+z+4=0
Adrian: Wyznacz punkt symetryczny do punktu P(6,2,9) względem płaszczyzny 2x+y+z+4=0
Nie wiem gdzie robię błąd
1. Wyznaczam równanie parametryczne prostej x=6+2t, y=2+t, z=9+t
2. Po podstawieniu pod równanie płaszczyzny t=9/2
3. Podstawiam pod równianie prostej wychodzi mi P' x=15 y=9 z=15 i 1/2
4. Aby uzyskać punkt symetryczny względem płaszczyzny wyznaczam wektor Pp' jest on równy [9,7,6
i 1/2]
5. Przesuwam punkt P' o ten wektor i wychodzi punkt S(21,16,22)
Ten punkt nie zgadza się z odpowiedzią. Według której powinien wynosić (−12,−7,0).
Tu pojawia się moje pytanie. Czy odpowiedź z książki jest złe?
17 sty 22:09
jc: 0=2(6+2t)+(2+t)+(9+t)+4=27+6t, t=−9/2
Wstawiasz dwa razy więsze t, czyli t=−9 i masz punkt symetryczn:
x=−12, y=−7, z=0
17 sty 22:36