postep
mat:
Mam postep (ciag) (s)=(s1, s2,...,sk) oraz postep (u)=(u1, u2, ..., ur).
Chce postep (s) (a wlasciwie jego wyrazy) "dodac/wlozyc" (ale tylko raz) do postepu (u) w
miejsce ux=s1, dodatkowo konczac to "wlozenie" wyrazem s1, ale na ktorym miejscu w tym
ciagu bedzie ten wyraz ux?
np. (s)=(8,4,5,9,2,6,3); (u)=(5,3,8,6,1,9,4,6,8,2)
czyli s1=8 zatem do (u) moge wlozyc w dwa miejsca to s1 bo sa dwie liczby 8
"wloze" do pierwszej liczby 8, czyli (u)=(5,3,8,4,5,9,2,6,3,8,6,1,9,4,6,8,2)
Jak zapisac ogolnie w ktore miejsce w postepie (u) mam "wlozyc" ten (s)?
17 sty 20:47
Pytający:
Standardowo nie do końca wiadomo, o cóż pytasz.
"na ktorym miejscu w tym ciagu bedzie ten wyraz u
x?"
No chyba pozostanie na tym samym miejscu...
"Jak zapisac ogolnie w ktore miejsce w postepie (u) mam "wlozyc" ten (s)?"
Ogólnie to chyba właśnie napisałeś, czyż nie?
17 sty 21:42
mat:
Ale chodzi mi o numer danego wyrazu w ciagu.
czyli ux=s1 dla x=?
da sie to ustalic?
17 sty 23:10
Pytający:
No wyżej w przykładzie potrafiłeś wskazać to magiczne u
x. Liczyć chyba też umiesz, więc wiesz,
że było to u
3. Więc chyba da się to ustalić.
17 sty 23:50
mat:
Tak dla przykladu umiem, ale jak zapisac to ogolnie?
Czyli mam postep (s)=(s1, s2,...,sk) oraz postep (u)=(u1, u2, ..., ur) i "wlozenie"
postepu (s) do postepu (u) okresle tak: "wkladam" go w miejsce ux=b1 dla x=?
18 sty 11:27
Pytający:
A ogólnie to nie wiadomo czy istnieje takie x, że ux = b1 (czy tam ux = s1).
18 sty 20:11
mat:
A jezeli zalozymy, ze istnieje to jak?
18 sty 20:21
Pytający:
Dla x: ux = b1 (czy tam ux = s1).
18 sty 20:33
mat:
Ale wkladam raz, wiec jak mam 2 miejsca mozliwe do wlozenia to jak zapisac ogolnie, w ktore mam
wlozyc?
20 sty 14:43
mat: ?
20 sty 17:33