Rzut punktu na prostą
Adrian: Mam rzucić punkt (1,0,−2)na prostą x+2−z=0, x−y+3=0
Jak przekształcić prostą do przystępniejszej formy?
17 sty 20:35
jc: Rozwiąż układ równań
(x,y,z) = (1,0,−2)+s(1,0,−1)+t(1, −1,0)
x+2−z=0
x−y+3=0
(1+s+t)+2−(−2−s)=0
(1+s+t)−t+3=0
2s+t+5=0
s+4 =0
s=−4, t=3
(x,y,z)=(0, 3, 2)
17 sty 20:43
Adrian: skąd się wzięły punkty (1,0,−1) i (1,−1,0)?
17 sty 20:55
jc: To są wektory prostopadłe do płaszczyzn wyznaczających prostą.
17 sty 20:59
Adrian: Według odpowiedzi ten punkt powinien mieć współrzędne (−11/6,7/6,−1/3)
17 sty 21:23
jc:
x+2−z=0
−11/6 +2 + 1/3=(−11+12+4)/6=5/6≠0
Odpowiedź jest błędna.
Punkt z odpowiedzi nie leży na pierwszej płaszczyźnie.
17 sty 21:42
jc: Adrian, sprawdź, czy dobrze przepisałeś treść zadania.
17 sty 22:02
Mila:
Punkt z odpowiedzi nie spełnia równania prostej.
17 sty 23:00