Wyznacz punkt wspólny prostej x+1=z, y=0 i płaszczyzny x+2y-z=0
Damian: Wyznacz punkt wspólny prostej x+1=z, y=0 i płaszczyzny x+2y−z=0
Byłbym wdzięczny o wytłumaczenie co należy zrobić w sytuacji takiej jak tu gdy wektor
kierunkowy prostej jest równy 1.
17 sty 17:50
jc: Trzeba rozwiązać układ równań.
x+1=z
y=0
x+2y−z=0
Układ nie ma rozwiązania.
Prosta nie przecina płaszczyzny.
17 sty 18:02
Blee:
jak dla mnie to nie ma punktu wspólnego.
zauważ, że dla prostej y=0 <−−− więc prosta leży na płaszczyźnie xOz
więc de facto masz układ równań:
czyli brak rozwiązań
17 sty 18:03
Damian: JC wczoraj widziałem jak rozwiązałeś zadanie z posta Kuby
,,Wyznacz punkt wspólny prostej i płaszczyzny
a) x+1=2y+2=z i x+2y−z=0"
oto twoja odpowiedź
,,x−2y=1
x−z=−1
x+2y−z=0
x−2y=1
x−z=−1
2x−z=1
3x=2, x=2/3, z=5/3, y=−1/6"
Chciałbym się spytać jak utworzyłeś takie układ równań ?
17 sty 18:06
Blee:
x+1 = 2y+2 −> x − 2y = 2−1 równanie I
x+1 = z −> x − z = −1 równanie II
równianie płaszczyzny równanie III
17 sty 18:08
Damian: Serdecznie dziękuję za pomoc JC i Blee
17 sty 18:17