Dziedzina funkji logarytm z logarytmu
Gothic: Policz dziedzinę funkcji
y=log4log 14 (x−3)
17 sty 14:31
Blee:
(x−3) > 0 <−−− liczba logarytmowana musi być dodatnia
17 sty 14:32
Jerzy:
1) x − 3 > 0
2) log1/4(x − 3) > 0
17 sty 14:32
Blee: a następnie
log1/4 (x−3) > 0 <−−− bo funkcja logarytmowana musi być dodatnia
17 sty 14:32
Gothic: Mam właśnie problem z 2)
17 sty 14:35
Jerzy:
log1/4(x − 3) > log1/41
17 sty 14:36
Gothic: czy tak−>
log 14 (x−3)=0
17 sty 14:36
Blee:
log1/4(x−3) > 0 ⇔ −log4(x−3) > 0 ⇔ log4(x−3) < 0 ⇔ (x−3) ∊(0;1)
17 sty 14:37
Jerzy:
Nie, 14:36
x − 3 < 1
17 sty 14:39
Gothic: 140=x−3
17 sty 14:41
Gothic: 1=x−3
x=4
17 sty 14:42
Gothic: i x>4
17 sty 14:42
Blee:
a co Ci daje równość?
17 sty 14:42
Blee:
no własnie nie −−− właśnie x<4
patrz podstawa logarytmu
17 sty 14:43
Jerzy:
x − 3 < 1 ⇔ x < 4
17 sty 14:43
Blee:
a tak naprawdę to 3 < x < 4
17 sty 14:44
Jerzy:
D = (3,4)
17 sty 14:45