z
czy: calka √x2−6x}
nie mam pojecia co z tym zrobic
17 sty 14:21
ABC:
wykorzystać że x2−6x=x2−6x+9−9=(x−3)2−9
17 sty 16:10
Mariusz:
Całka postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx
W przypadku gdy a > 0
stosujesz podstawienie
√ax2+bx+c=t−√ax
W przypadku gdy a < 0
możesz założyć że b2−4ac > 0,
rozkładasz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem na czynniki
i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
U ciebie a=1 więc
stosujesz podstawienie
√x2+6x=t−x
17 sty 16:17
xyz:
x
2 − 6x = (x−3)
2 − 9
zatem podstawienie
t = x−3
dt = dx
wtedy mamy:
∫
√x2−6x dx = ∫
√t2−9 dt
I w sumie tutaj utknalem, bo mozna by funkcje trygonometryczne (podstawienie uniwersalne)
ale to nie pomaga...
bo t = 3sin(u) albo t=3cos(u) dadza wyrazenie
√−sin2x lub
√−cos2x a to nam nie pomoze...
natomiast
t = 3tg(u)
to tez nie widze nic ciekawego
Byc moze podstawienie eulera 1wszego rodzaju od samego poczatku...
Dla postaci
√ax2 + bx + c = x
√a − t <−−takie podstawienie jesli a > 0
Albo w sumie zastosujmy podstawienie eulera 3ciego rodzaju
ktore jest idealne gdy mamy 2 rozne pierwiastki
wiec ax
2+bx+c mozna zapisac jako a(x−x
1)(x−x
2)
u nas tak jest bo x
2−6x = x(x−6) czyli 1(x−0)(x−6)
te podstawinie brzmi:
√ax2 + bx + c = t(x−x
1)
no to jedziemy
√x2−6x = t(x−0) //obustronnie do kwadratu(tak sie zawsze robi przy eulerze)
x
2−6x = t
2x
2 <−−− zapiszmy lewa jako postac iloczynowa
x(x−6) = t
2x
2 /:x
x−6 = t
2*x <−−wyznaczamy iksa
t
2*x − x = − 6
x(t
2−1) = − 6
Na poczatku napisalismy, ze
√x2−6x = t(x−0)
czyli
√x2−6x = tx
podstawiajac iksa (ktorego wyznaczylismy kilka linii wyzej) mamy
do calki potrzebujemy jeszcze dx
| | −6 | |
wiec trzeba policzyc pochodna z |
| |
| | t2−1 | |
No to jedziemy:
| | −6 | | −2t*(−6) | | 12t | |
dx = ( |
| )' dt = |
| dt = |
| dt |
| | t2−1 | | (t2−1)2 | | (t2−1)2 | |
No i teraz juz mamy wszystko − tylko podstawic do calki wejsciowej
∫
√x2−6x dx
czyli
| | −6t | | 12t | | t | | t | |
∫ |
| * |
| dt = −72 ∫ |
| * |
| dt = |
| | t2−1 | | (t2−1)2 | | t2−1 | | (t2−1)2 | |
To juz zwykla calka wymierna, dasz rade obliczyc samemu
Rozklad na ulamki proste niestety nie bedzie banalny...
Ale sie napisalem
hehehszki
17 sty 16:26
ABC:
ja bym to rozwiązywał przy założeniu że ∫
√x2+k dx bierzemy z tablic całek
| | dx | |
ewentualnie ∫ |
| bierzemy z tablic i jakieś całki stowarzyszone, całkowanie przez |
| | √x2+k | |
części i te rzeczy
17 sty 16:42
b.: na całkę z \√t2−9 pomaga podstawienie t = 3ch y (cosinus hiperboliczny), zachodzi bowiem
,,hiperboliczna jedynka'':
(ch y)2 − (sh y)2 = 1
Mamy
t2 − 9 = (3 sh y)2
oraz
dt = 3sh y dy.
17 sty 17:06
b.: A można też podstawieniami Eulera...
17 sty 17:06
Mariusz:
Specjalnie wybrałeś akurat to podstawienie
Po zastosowaniu pierwszego podstawienia Eulera otrzymałby
∫
√x2−6xdx
√x2−6x=t−x
x
2−6x=t
2−2tx+x
2
−6x=t
2−2tx
2tx−6x=t
2
x(2t−6)=t
2
| | 2t(2t−6)−2t2 | |
dx= |
| dt |
| | (2t−6)2 | |
√x2−6x=t−x
| | t2−6t | | t2−6t | |
∫ |
| (2 |
| dt) |
| | 2t−6 | | (2t−6)2 | |
| | 1 | | ((t2−6t+9)−9)2 | |
= |
| ∫ |
| dt |
| | 4 | | (t−3)3 | |
| | 1 | | (t−3)4−18(t−3)2+81 | |
= |
| ∫ |
| dt |
| | 4 | | (t−3)3 | |
| | 1 | | dt | | dt | |
= |
| (∫(t−3)dt+81∫ |
| −18∫ |
| ) |
| | 4 | | (t−3)3 | | t−3 | |
| | 1 | | 81 | |
= |
| ((t−3)2− |
| −36ln|t−3|) |
| | 8 | | (t−3)2 | |
| | 1 | (t−3)4−81 | | 9 | |
= |
|
| − |
| ln|t−3| |
| | 8 | (t−3)2 | | 2 | |
| | 1 | (t2−6t+18) | t2−6t | | 9 | |
= |
|
|
| − |
| ln|t−3|+C |
| | 2 | 2t−6 | 2t−6 | | 2 | |
| | 1 | (t2−3(2t−6)) | t2−6t | | 9 | |
= |
|
|
| − |
| ln|t−3|+C |
| | 2 | 2t−6 | 2t−6 | | 2 | |
| | 1 | | 9 | |
= |
| (x−3)√x2−6x− |
| ln|x−3+√x2−6x|+C |
| | 2 | | 2 | |
Ale skoro już otrzymał taką całkę to może pokażę też sposób Ostrogradskiego
na wydzielenie części wymiernej całki
Oto jak wygląda wydzielenie części wymiernej całki
| | L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
Mianownik M
2(x) posiada te same czynniki co M(x) tylko że pojedyncze
Mianownik M
1(x) możemy obliczyć z zależności
M(x)=M
1(x)M
2(x)
Liczniki są wielomianami a ich stopień jest mniejszy od odpowiadających im mianowników
| | −72t2 | | a3t3+a2t2+a1t+a0 | | b1t+b0 | |
∫ |
| dt= |
| +∫ |
| dt |
| | (t2−1)3 | | (t2−1)2 | | t2−1 | |
| (3a3t2+2a2t+a1)(t2−1)2−4t(a3t3+a2t2+a1t+a0)(t2−1) | |
| + |
| (t2−1)4 | |
| (3a3t2+2a2t+a1)(t2−1)−4t(a3t3+a2t2+a1t+a0) | |
| + |
| (t2−1)3 | |
−72t
2=(3a
3t
4+2a
2t
3+a
1t
2−3a
3t
2−2a
2t−a
1)
−4a
3t
4−4a
2t
3−4a
1t
2−4a
0t+(b
1t+b
0)(t
4−2t
2+1)
−72t
2=−a
3t
4−2a
2t
3−3a
1t
2−4a
0t−3a
3t
2−2a
2t−a
1
+b
1t
5−2b
1t
3+b
1t+b
0t
4−2b
0t
2+b
0
−72t
2=b
1t
5+(b
0−a
3)t
4+(−2b
1−2a
2)t
3+(−2b
0−3a
3−3a
1)t
2
+(b
1−2a
2−4a
0)t+b
0−a
1
b
1=0
b
0=a
3
a
2=0
−5a
3−3a
1=−72
a
0=0
a
3−a
1=0
−5a
3−3a
1=−72
5a
3−5a
1=0
−8a
3=−72
a
3=9
a
2=0
a
1=9
a
0=0
b
1=0
b
0=9
| | −72t2 | | 9t3+9t | | 9 | |
∫ |
| dt= |
| +∫ |
| dt |
| | (t2−1)3 | | (t2−1)2 | | t2−1 | |
| | −72t2 | | 9t3+9t | | 9 | | 2 | |
∫ |
| dt= |
| + |
| ∫ |
| dt |
| | (t2−1)3 | | (t2−1)2 | | 2 | | t2−1 | |
| | −72t2 | | 9t3+9t | | 9 | | (t+1)−(t−1) | |
∫ |
| dt= |
| + |
| ∫ |
| dt |
| | (t2−1)3 | | (t2−1)2 | | 2 | | (t+1)(t−1) | |
| | −72t2 | | 9t3+9t | | 9 | | dt | | dt | |
∫ |
| dt= |
| + |
| (∫ |
| −∫ |
| ) |
| | (t2−1)3 | | (t2−1)2 | | 2 | | t−1 | | t+1 | |
| | −72t2 | | 9t3+9t | | 9 | | t−1 | |
∫ |
| dt= |
| + |
| ln| |
| |+C |
| | (t2−1)3 | | (t2−1)2 | | 2 | | t+1 | |
17 sty 17:45