Student umie odpowiedziec na 30 pytań spśród 45 zamieszczonych
w zestawie egzaminacyjnym. Losuje cztery pytania. Jeśli odpowie na 4 pytania, otrzyma ocenę
bardzo dobra jesli na 3 pytania−dobra, na 2−dostateczna. Oblicz prawdopodobienstwo ze;
a) otrzyma ocene bardzo dobra
b)otrzyma ocene co najmniej dostateczna
| ||||||||
a) |Ω| | =......
| |||||||
| ||||||||
|A|= | = ......
| |||||||
| |A| | ||
P(A) = | =......
| |
| |Ω| |
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
|B'|= | * | + | * | =.......
| ||||||||||||||||||||||||||||