a
czy:
zrobilbym przez czesci i wzial x i 1/{
√x−1} ale mi nie wychodzi, jakies podstawienie tu?
17 sty 00:26
Blee:
Możliwość 1:
t = x−1 −> x = t+1
dt = dx
a następnie:
u =
√t −> u
2 = t
i masz ∫ 2(u
2+1) du
Możliwość 2:
u = x ; u' = 1
17 sty 00:36
piotr: i wzory posdtawowe
17 sty 08:15
Mariusz:
@czy brawo za pomysłowość , za to że próbujesz samodzielnie rozwiązywać
Takie samodzielne nieschematyczne rozwiązania są dość cenne
Kiedyś na tym forum widziałem całkę wyrażoną za pomocą funkcji elementarnych
której Blee nie potrafił obliczyć bo myśli schematycznie
Przez części też można
| | x | |
∫ |
| dx=2x√x−1−2∫√x−1dx |
| | √x−1 | |
| | x | | x−1 | |
∫ |
| dx=2x√x−1−2∫ |
| dx |
| | √x−1 | | √x−1 | |
| | x | | x | | 1 | |
∫ |
| dx=2x√x−1−2∫ |
| +4∫ |
| dx |
| | √x−1 | | √x−1 | | 2√x−1 | |
| | x | | 1 | |
3∫ |
| dx=2x√x−1+4∫ |
| dx |
| | √x−1 | | 2√x−1 | |
| | x | | 2 | | 4 | |
∫ |
| dx= |
| x√x−1+ |
| √x−1+C |
| | √x−1 | | 3 | | 3 | |
| | x | | 2 | |
∫ |
| dx= |
| (x+2)√x−1+C |
| | √x−1 | | 3 | |
17 sty 13:04
Jack: podstawieniem
t =
√x−1
t
2 = x−1 −−> x = t
2 + 1
2t dt = dx
zatem
| | t2+1 | |
∫ |
| * 2t dt = 2 ∫ (t2+1) dt = |
| | t | |
17 sty 13:18