c
eddie how: całka:
mozemy zrobic z tego ∫logx x
−3 dx i dalej jaka metoda? uzywajac pochodnej/calki log x?
16 sty 23:31
Blee:
przez części
u = lnx
v' = x−3
w ten sposób 'pozbywamy się' logarytmu z całki i zostanie całka elementarna (całka z
xpotęgi)
16 sty 23:41
eddie how: aa latwe, tylko myslalem, ze log x to co innego niz ln x
16 sty 23:45
Blee:
hmmm ... sprawdź w notatkach bądź książce z której jest ten przykład
16 sty 23:49
Blee:
np. 'za moich czasów' log x = log10 x
natomiast dla 'amerykańców' log x = 'nasze' ln x
16 sty 23:50
Blee:
| | ln x | |
a nawet jeśli to jest log10x to wtedy log10x = |
| |
| | ln 10 | |
| | logcb | |
(korzystamy ze wzoru logab = |
| czyli wzór na zamianę podstawy) |
| | logca | |
| | 1 | |
więc 'dorzucasz' stałą przed całkę (bo |
| to stała) |
| | ln10 | |
16 sty 23:51
eddie how: W tym przykładzie chocdzilo o ln x, wiec chyba jakis amerykanski przyklad
16 sty 23:55
Blee:
na potwierdzenie moich słów:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=log+x++++-+lnx
zauważ, że wolfram od razu (sobie) zamienia lnx na log(x).
W pierwszych wersjach tej internetowej wersji nie rozpoznawał zapisu lnx i wywalał błąd
(wersja na PC czyli Mathematica nie rozpoznaje lnx, przynajmniej te wersje z którymi miałem
styczność).
16 sty 23:57