Oblicz całkę wymierną
jareq98: Rozwiąż całkę nieoznaczoną:
Całość w mianowniku jest niestety podniesiona do kwadratu.
Z góry dziękuję za rozwiązanie z krótkim wyjaśnieniem kroków
16 sty 22:07
Blee:
rozpisz inaczej licznik:
x
3 + x − 1 = x
3 + 2x −x − 1 = x(x
2+2x) − x − 1
i rozbijasz na trzy ułamki (trzy oddzielne całki) otrzymując:
| x | | x | | 1 | |
| − |
| − |
| |
| x2+2 | | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
pierwsza całka − podstawienie t = x
2 + 2
druga całka − podstawienie t = x
2 + 2
trzecia całka − podstawienie
√2tg t = x
16 sty 22:16
jareq98: Dzięki śliczne, jeszcze jakbyś wytłumaczył(a) tę trzecią całkę to byłbym wdzięczny

Bo mi wychodzi
√t−2=x, ale niezbyt dużo mi to daje
16 sty 22:30
Blee:
tg t <−−− 'tanges t'
16 sty 22:31
Blee:
x =
√2tg t −> x
2 = 2 tg
2t
| | sin2t | | cos2t + sin2t | |
więc 2+ x2 = 2(1 + tg2t) = 2(1 + |
| ) = 2 |
| = |
| | cos2t | | cos2t | |
16 sty 22:33
Mariusz:
| | x3+x−1 | | x3+2x−x−1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
| | x | | x | | 1 | |
=∫ |
| dx−∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | x2+2 | | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
Wzór redukcyjny
| | dx | | 1 | | a2 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx |
| | (x2+a2)n | | a2 | | (x2+a2)n | |
| | dx | | 1 | | a2+x2−x2 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx |
| | (x2+a2)n | | a2 | | (x2+a2)n | |
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| + |
| | (x2+a2)n | | a2 | | (x2+a2)n−1 | |
| 1 | | x | (−(2n−2))x | |
| ∫ |
|
| |
| a2 | | 2n−2 | (x2+a2)n | |
| | dx | | 1 | | dx | | 1 | 1 | x | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| + |
|
|
| |
| | (x2+a2)n | | a2 | | (x2+a2)n−1 | | a2 | 2n−2 | (x2+a2)n−1 | |
| | 1 | 1 | | dx | |
− |
|
| ∫ |
| |
| | a2 | 2n−2 | | (x2+a2)n−1 | |
| 1 | 1 | x | | 1 | 2n−3 | | dx | |
|
|
| + |
|
| ∫ |
| |
| a2 | 2n−2 | (x2+a2)n−1 | | a2 | 2n−2 | | (x2+a2)n−1 | |
| | x | | x | | 1 | |
∫ |
| dx−∫ |
| dx−∫ |
| dx= |
| | x2+2 | | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
| 1 | | 1 | 1 | | 1 | x | | 1 | | dx | |
| ln(x2+2)+ |
|
| −( |
|
| + |
| ∫ |
| ) |
| 2 | | 2 | x2+2 | | 4 | x2+2 | | 4 | | x2+2 | |
| | 1 | | 1 | 1 | | 1 | x | | 1 | | dx | |
= |
| ln(x2+2)+ |
|
| − |
|
| − |
| ∫ |
| |
| | 2 | | 2 | x2+2 | | 4 | x2+2 | | 8 | | | |
| | 1 | | 1 | 1 | | 1 | x | |
= |
| ln(x2+2)+ |
|
| − |
|
| − |
| | 2 | | 2 | x2+2 | | 4 | x2+2 | |
| | 1 | | 1 | 1 | | 1 | x | | √2 | | √2 | |
= |
| ln(x2+2)+ |
|
| − |
|
| − |
| arctan( |
| x)+C |
| | 2 | | 2 | x2+2 | | 4 | x2+2 | | 8 | | 2 | |
| | 1 | x−2 | | 1 | | √2 | | √2 | |
=− |
|
| + |
| ln(x2+2)− |
| arctan( |
| x)+C |
| | 4 | x2+2 | | 2 | | 8 | | 2 | |
17 sty 20:55
Mariusz:
Jeśli mianownik ma pierwiastki wielokrotne to możesz wydzielić część wymierną całki
| | L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| = |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
2(x) ma te same czynniki co M(x) tylko że pojedyncze
M
1(x) możesz policzyć z zależności
M(x)=M
1(x)M
2(x)
Liczniki są wielomianami stopnia mniejszego niż odpowiadające im mianowniki
Za współczynniki wielomianów w licznikach przyjmujesz współczynniki literowe
i różniczkujesz stronami otrzymaną równość
| | x3+x−1 | | a1x+a0 | | b1x+b0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+2)2 | | x2+2 | | x2+2 | |
| x3+x−1 | | a1(x2+2)−2x(a1x+a0) | | b1x+b0 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+2)2 | | (x2+2)2 | | x2+2 | |
x
3+x−1=a
1(x
2+2)−2x(a
1x+a
0)+(b
1x+b
0)(x
2+2)
x
3+x−1=a
1x
2+2a
1−2a
1x
2−2a
0x+b
1x
3+2b
1x+b
0x
2+2b
0
x
3+x−1=b
1x
3+(b
0−a
1)x
2+(2b
1−2a
0)x+2b
0+2a
1
b
1=1
b
0=a
1
2b
1−2a
0=1
2b
0+2a
1=−1
b
1=1
b
0=a
1
2a
0=1
4a
1=−1
b
1=1
| | x3+x−1 | | 1 | x−2 | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
| ∫ |
| |
| | (x2+2)2 | | 4 | x2+2 | | 4 | | x2+2 | |
| | x3+x−1 | | 1 | x−2 | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
| ∫ |
| |
| | (x2+2)2 | | 4 | x2+2 | | 8 | | | |
| | x3+x−1 | | 1 | x−2 | | √2 | | | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
| ∫ |
| |
| | (x2+2)2 | | 4 | x2+2 | | 8 | | | |
| | x3+x−1 | | 1 | x−2 | | √2 | | √2 | |
∫ |
| dx=− |
|
| − |
| arctan( |
| x)+C |
| | (x2+2)2 | | 4 | x2+2 | | 8 | | 2 | |
17 sty 21:18
Mariusz:
Nie jestem zwolennikiem stosowania w tej całce podstawienia cyklometrycznego
ale za to jakie to modne amerykańskie
Podstawienie cyklometryczne jest dobre jako alternatywa dla podstawień Eulera
w całkach postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych
przy czym aby skorzystać z podstawienia cyklometrycznego należy najpierw przedstawić
trójmian pod pierwiastkiem w postaci kanonicznej
Tutaj aby obliczyć tę ostatnią całkę wystarczy wzór redukcyjny bądź
wydzielenie części wymiernej całki sposobem Ostrogradskiego
18 sty 11:55