rzad
A: wyznacz rząd macierzy
3 3 1 −1
A 2 −1 −4 2
4 3 4 −3
1 −5 5 4
pomózcie
16 sty 21:58
ABC:
licz wyznacznik , jak wyjdzie różny od zera to rząd 4
jak wyjdzie zero to bierz po kolei podwyznaczniki 3x3
gdy jakiś znajdziesz niezerowy to rząd 3 itd
16 sty 22:02
Blee:
K3 = K3 − K1 − K4
K1 = K1 − K2 − K4
K2 = K2 − 2K1
i otrzymujemy:
0 9 0 −7
0 9 −14 −6
0 5 −2 −6
1 −5 5 4
rozwinięcie (czyli de facto skreślamy K4 i W1)
9 0 −7
9 −14 −6
5 −2 −6
albo liczysz wyznacznik albo tym razem zerujesz inny wiersz lub kolumnę (ja bym zerował W3)
16 sty 22:04
A: jak na to wpadłeś Blee?
16 sty 22:06
A: W = 284≠0
16 sty 22:09
ABC:
mi się wydaje że −284 w każdym razie niezerowy
16 sty 22:13
Blee:
jak 'wpadłem na to'

zobaczyłem że w W
1 mamy kolejne liczby naturalne ... więc wystarczy odpowiednio poodejmować
kolumny i się ma zacznie 'zerować'
16 sty 22:24
A: tak z minusem
czyli taka przestawianka to tylko sztuka dla sztuki szybciej policzyc wyznacznik
16 sty 22:35
Blee:
Ale jaka przestawianka
16 sty 22:43
V: Blee pomyliły się kolumny z wierszami i numery też
W
3 − W
1 −W
4
W
2 −2W
4
A ma rację, że przy tych przestawiankach można się tylko pomylić
17 sty 13:12