Dziedzina
dorka123: Mogę prosić o wytłumaczenie jak określić dziedzinę tej funkcji?
f(x)=xe−12x2
Odpowiedź to R
16 sty 21:29
Blee:
szczerze mówiąc ... to nie wiem jak Ci to 'wytłumaczyć' bo jest to dla mnie po prostu
'oczywiste'
nie ma tutaj żadnych elementów które mogłyby ograniczyć dziedzinę (nie masz pierwiastków
kwadratowych, ułamków, logarytmów, itd.)
16 sty 21:34
Jerzy:
Dziedzina = R,bo za x możesz podstawić dowolną liczbę
| | 1 | |
A jaka będzie dziedzina funkcji: f(x) = |
| ? |
| | x − 1 | |
16 sty 21:34
dorka123: @Jerzy D=R'1
16 sty 21:36
Jerzy:
No i gitara !, bo nie dzielimy przez 0, tylko zapis niedobry. D = R\{1}
A dziedzina: f(x) = ln( x − 1) ?
16 sty 21:42
xyz:
ecokolwiek jest > 0
16 sty 21:42
Blee:
xyz ... to akurat nie ma absolutnie żadnego znaczenia dla samej dziedziny
16 sty 21:43
dorka123: Wtedy mamy D=x∊(1,∞)
16 sty 21:44
Jerzy:
xyz ?, a co ma „piernik do wiatraka?”
16 sty 21:45
Jerzy:
@dorka123, czyli czujesz bluesa, a f(x) = √− x ?
16 sty 21:49
dorka123: @Jerzy D=x∊<−∞,0>
16 sty 21:57