parametr
Dominik: Wyznacz wszystkie wartości parametru a ∊ R, dla którego równanie
(|x − 2a| − 3)(|x − 3| − 2a) = 0
ma dokładnie dwa różne rozwiązania.
16 sty 21:25
Blee:
Możliwość 1:
2a < 0
wtedy |x−3| − 2a > 0 dla dowolnego 'x'
więc jedyne (dwa) rozwiązania będą z |x−2a| − 3 = 0 (x = 2a +3 oraz x = 2a − 3)
Możliwość 2:
2a ≥ 0 oraz zachodzi:
|x−2a|−3 = 0 oraz |x−3| − 2a = 0 mają TAKIE SAME rozwiązania
16 sty 21:31
Blee:
drugą możliwość pozostawiam Tobie do rozwiązania
16 sty 21:31
Dominik: No dobrze, ale zastanawiam się jeszcze nad tą pierwszą możliwością, bo trzeba tam wyznaczyć te
a.
No bo dla tego x = 2a + 3 dałem założenie x − 2a ≥ 0 czyli x ≥ 2a
więc podłozyłem to do założenia i mam 2a + 3 ≥ 2a
wychodzi 3 ≥ 0
czyli chyba nie wyznaczyłem tego a.
Jak to wykonać?
18 sty 13:25
Bleee:
DLA KAŻDEGO a≥0 będzie spełniałniona 1 możliwość (a nie spełniona druga)
18 sty 13:31
Dominik: Czyli szukane a musi być < 0, żeby spełniał równocześnie dwie możliwości?
20 sty 21:45
Dominik: Chociaż nwm. Ciężko mi to rozgryźć.
20 sty 21:46
Dominik: ? help
23 sty 16:44