Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą i równoległej do prostej
Adrian: Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą x/2=y−1=(z+2)/3 i jest równoległa do
prostej x=y=z/3
16 sty 20:21
Blee:
krok 1:
Tworzysz równoległą prostą do pierwszej podanej prostej, która będzie przecinać drugą podaną
prostą
krok 2:
wyznaczasz trzy punkty (punkt przecięcia + po jednym punkcie ze stworzonej prostej i tej
drugiej z podanych)
krok 3:
tworzysz płaszczyznę na podstawie tych trzech punktów
krok 4:
to jest jedyna płaszczyzna (+ wszystkie do niej równoległe) z równoległych do danej prostej,
która nie spełnia warunków zadania ... każda inna 'przetnie' daną prostą i każda inna będzie
'równoległa' do danej prostej.
16 sty 20:29
Adrian: Próbowałem znaleźć sposób jak zrobić krok 1 ale na nic wpadłem
16 sty 21:26
Blee:
wyznacz DOWOLNY punkt należący do drugiej prostej
wyznaczasz prostą równoległą do pierwszej prostej, przechodzącej przez wyznaczony wcześniej
punkt
i krok 1 z głowy
16 sty 21:27
jc: Nic nie trzeba liczyć.
Pierwsza prosta
x−2y+2=0
3y−z−5=0
druga prosta
x−y=0
3y−z=0
Płaszczyzna 3x−z−5=0 zawiera pierwszą prostą i jest równoległa do drugiej.
16 sty 21:41
jc: Określenie: prosta przechodząca przez płaszczyznę, nie jest zbyt szczęśliwe.
Sugeruje raczej przecięcie.
16 sty 21:45
Blee:
jc ... i właśnie tak to traktowałem (płaszczyzna przecinająca prostą ... czyli de facto nie
będąca równoległa do tejże prostej)
16 sty 21:52
jc: Ja wskazałem płaszczyznę zawierającą pierwszą prostą, równoległą do drugiej.
Gdyby chodziło tylko o przecięcie, mielibyśmy nieskończenie wiele rozwiązań.
16 sty 22:02
Adrian: Napisać równanie płaszczyzny która przechodzi przez prostą x/2=y−1=(z+2)/3 i jest równoległa do
prostej x=y=z/3
To jest polecenie prosto z zbioru zadań, a odpowiedź powinna wyglądać tak −3y+z+5=0
16 sty 22:03
jc: Spójrz na 21:41.
16 sty 22:16