matematykaszkolna.pl
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą i równoległej do prostej Adrian: Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą x/2=y−1=(z+2)/3 i jest równoległa do prostej x=y=z/3
16 sty 20:21
Blee: krok 1: Tworzysz równoległą prostą do pierwszej podanej prostej, która będzie przecinać drugą podaną prostą krok 2: wyznaczasz trzy punkty (punkt przecięcia + po jednym punkcie ze stworzonej prostej i tej drugiej z podanych) krok 3: tworzysz płaszczyznę na podstawie tych trzech punktów krok 4: to jest jedyna płaszczyzna (+ wszystkie do niej równoległe) z równoległych do danej prostej, która nie spełnia warunków zadania ... każda inna 'przetnie' daną prostą i każda inna będzie 'równoległa' do danej prostej.
16 sty 20:29
Adrian: Próbowałem znaleźć sposób jak zrobić krok 1 ale na nic wpadłem
16 sty 21:26
Blee: wyznacz DOWOLNY punkt należący do drugiej prostej wyznaczasz prostą równoległą do pierwszej prostej, przechodzącej przez wyznaczony wcześniej punkt i krok 1 z głowy
16 sty 21:27
jc: Nic nie trzeba liczyć. Pierwsza prosta x−2y+2=0 3y−z−5=0 druga prosta x−y=0 3y−z=0 Płaszczyzna 3x−z−5=0 zawiera pierwszą prostą i jest równoległa do drugiej.
16 sty 21:41
jc: Określenie: prosta przechodząca przez płaszczyznę, nie jest zbyt szczęśliwe. Sugeruje raczej przecięcie.
16 sty 21:45
Blee: jc ... i właśnie tak to traktowałem (płaszczyzna przecinająca prostą ... czyli de facto nie będąca równoległa do tejże prostej)
16 sty 21:52
jc: Ja wskazałem płaszczyznę zawierającą pierwszą prostą, równoległą do drugiej. Gdyby chodziło tylko o przecięcie, mielibyśmy nieskończenie wiele rozwiązań.
16 sty 22:02
Adrian: Napisać równanie płaszczyzny która przechodzi przez prostą x/2=y−1=(z+2)/3 i jest równoległa do prostej x=y=z/3 To jest polecenie prosto z zbioru zadań, a odpowiedź powinna wyglądać tak −3y+z+5=0
16 sty 22:03
jc: Spójrz na 21:41.
16 sty 22:16