16 sty 19:16
Blee:
strasznie niewyraźne ... napisz je tutaj
16 sty 19:31
Blee:
wyjściowe jest log
83
3log32 − log278 −log94
16 sty 19:32
Nikto0: Tak.
16 sty 19:33
Blee:
dobrze rozwiązywałaś, ale sugerowałbym:
3log32 zostawiamy
log278 = log33 23 = log32
log94 = log32 22 = log32
więc w potędze masz po prostu log32 (chyba trochę szybciej wyszło)
teraz korzystamy z pewnego twierdzenia/wzoru:
alogab = b
więc 3log32 = 2
więc log83log32 = log82 = log232 = ....
16 sty 19:35
16 sty 20:11
Szkolniak: Tak
16 sty 20:12
Nikto0: Dziękuję
16 sty 20:13