Algebra, macierz Mf(B,B1) odwzorowania f
jopik: Wyznaczyć macierz Mf(B,B1) odwzorowania f w bazach B=(1,0,0),(0,1,0),(0,0,1), B1=((1,1),(1,−2))
f(x,y,z)=(x−y+z,x+2y)
Wyszło mi
[2 1 1]
[−1 −5 1]
I niestety źle i nie wiem czemu, proszę o pomoc, jak mam to obliczyc, dziękuje
16 sty 19:13
Blee:
to pokaż swoje obliczenia
16 sty 19:39
jopik: f(1,0,0)=(1,1)=1(1,1)+1(1,−2)=(2,−1)
f(0,1,0)=(−1,2)=−1(1,1)+2(1,−2)=(1,−5)
f(0,0,1)=(1,0)=1(1,1)+0(1,−2)=(1,1)
16 sty 20:23
ABC:
wartości f na wektorach bazowych policzone dobrze, ale dalej jakieś szopki odp....
16 sty 20:29
jopik: To bardzo proszę o podpowiedź co zrobić dalej. I skąd to się bierze jeśli można
16 sty 20:32
ABC:
przedstawiasz f(1,0,0) jako kombo liniowe wektorów z B1 i współczynniki to 1 kolumna szukanej
macierzy itd.
16 sty 20:44
jopik: Wyszło mi coś takiego
[1 0 2/3 ]
[0 −1 1/3]
Dalej źle ?
16 sty 20:50
ABC:
teraz dobrze
16 sty 20:58
jopik: Dziękuję za pomoc a tak na marginesie, przejście z bazy B((1,0),(0,1)) do B1((1,1),(1,−2))
Będzie wynosić tyle samo co B1 czy tak samo trzeba liczyć
16 sty 21:01
ABC:
nie będzie to samo bo teraz inny wymiar macierzy skoro odwzorowanie będzie z R2 do R2, a
poprzednie było z R3 do R2
16 sty 21:08
jopik: A więc jak to obliczyć?
16 sty 21:09
ABC:
ale co chcesz obliczać bo to jest ważne? Czy masz jakieś odwzorowanie liniowe f:R2→R2 dane
wzorem i chcesz jego macierz w tych bazach, czy chcesz znaleźć macierz przejścia od bazy B do
bazy B1 ale to już inna bajka
16 sty 21:16
jopik: Wyznaczyć macierz Mf(B,B1) odwzorowania f w bazach B=(1,0,0),(0,1,0),(0,0,1),
B1=((1,1),(1,−2)) B2=((1,0),(0,1)) oraz macierz przejścia P(B2, B1) gdy f: R3 −> R2,
f(x,y,z)=(x−y+z,x+2y)
16 sty 21:26
ABC:
no to macierzy przejścia już mi się nie chce tłumaczyć jest tego sporo w internecie porobione
16 sty 21:55