Maturalnie
Saizou :

Zadanka dla maturzystów − misz masz
Zad 1
Na rysunku przestawiony jest prostokąt złożony z trzech przystających kwadratów.
Uzasadnij, że α+β=45°.
Zad 2
| | a | | c | | 4b | |
Uzasadnij, że jeśli a≠b, b≠c, c≠a i a+c=2b, to |
| + |
| = |
| |
| | c−b | | b−a | | c−a | |
Zad 3
Oblicz pierwszy wyraz ciągu (x
n), n≥1, jeśli wiadomo, że
a) wszystkie wyrazy ciągu (x
n) są dodatnie,
b) ciąg (a
n) określony wzorem a
n=log
3(x
n), dla n≥1 jest ciągiem arytmetycznym
c) x
3•x
5=48
16 sty 17:27
Mariusz:
Ad 1)
Swego czasu miałem to zadanie na algebrze gdy chodziłem na
zaoczne studia informatyczne
Tam trzeba było je rozwiązać z użyciem mnożenia liczb zespolonych
Może coś da się wykombinować z przejściem z
kartezjańskiego układu współrzędnych na biegunowy
16 sty 17:33
Saizou :
Da się to rozwiązać korzystając tylko z geometrii, nie trzeba zespolonych ani współrzędnych
biegunowych
16 sty 17:38
Mariusz:
Ja tylko napisałem że my na algebrze mieliśmy użyć liczb zespolonych
16 sty 17:42
Wolfik: w drugim możemy wyliczyć a=2b−c, podstawić do lewej strony równania i przekształcać, aby była
prawa strona?
16 sty 17:43
Saizou :
Napisałem to, żeby maturzystów nie odstraszyć
16 sty 17:43
Saizou :
Można, czyli chcesz zrobić coś takiego jak w tożsamościach trygonometrycznych
16 sty 17:44
Wolfik: jest jeszcze inna metoda zrobienia tego? bo powychodziło mi coś takiego, że nie wiem czy ruszę
dalej
16 sty 17:49
Saizou :
walcz ze swoją metodą, jest dobra
16 sty 17:54
Wolfik: do tej pory:
| a(b−a)+c(c−b) | | 2b2−2ab+cb+ac | | 2b(b−a)+c(b+a) | |
| = |
| = |
| |
| (c−b)(b−a) | | (c−b)(b−2b+c) | | (c−b)2 | |
16 sty 18:01
Saizou :
Ale mieszasz, skorzystaj dobrze z Twojego pomysłu, żeby wstawić
a=2b−c w każde miejsce ze a po lewej stronie
16 sty 18:07
Wolfik: | 2b−c | | c | | 2b | |
| + |
| = |
| |
| c−b | | b−2b+c | | c−b | |
16 sty 18:15
Saizou :
Zobacz co musisz otrzymać (co musi być w mianowniku)
16 sty 18:17
jc:

Kolorowy trójkąt jest prostokątny i równoramienny. Kąt pomiędzy czerwonymi docinkami = 45
o.
16 sty 18:25
Wolfik: | | 2b | |
mogę z tej postaci co mam skorzystać? |
| ? czy od nowa mam to rozpisywać, bo nie chce mi |
| | c−b | |
to wyjść
16 sty 18:28
salamandra: a+c = 2b
a= 2b−c
c= 2b−a
| 2b−c | | c | | 4b | |
| + |
| = |
| |
| c−b | | b−(2b−c) | | c−(2b−c) | |
| 2b−c | | c | | 4b | |
| + |
| = |
| |
| c−b | | c−b | | 2c−2b | |
| 2(2b−c) | | 2c | | 4b | |
| + |
| = |
| |
| 2c−2b | | 2c−2b | | 2c−2b | |
| 4b−2c | | 2c | | 4b | |
| + |
| = |
| |
| 2c−2b | | 2c−2b | | 2c−2b | |
16 sty 18:30
Saizou :
+ komentarz
salamandra
Chociaż ładniej jest wyjść od lewej strony i dojść do prawej.
@
jc bardzo ładnie

@
Wolfik możesz od nowa, zobacz jak zrobił to @
salamandra
16 sty 18:41
salamandra: A nie wyszedłem od lewej?
16 sty 18:53
Saizou :
Przekształcasz dwie strony jednocześnie, nie jest to błąd.
16 sty 18:56
salamandra: Po prostu po prawej zostawić w mianowniku (c−a) i potem lewą stronę zamienić na to?
16 sty 18:58
salamandra: No i komentarz o przekształceniach równoważnych
16 sty 18:58
Saizou :
| | a | | c | | 2b−c | | c | | 2b−c+c | | 2b | |
L= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | c−b | | b−a | | c−b | | b−(2b−c) | | c−b | | c−b | |
16 sty 19:03
a@b:
zad 1/ tgα= 1/3 , tgβ= 1/2
| | tgα+tgβ | |
tg(α+β)= |
| =...... |
| | 1−tgα*tgβ | |
α+β=....
16 sty 19:33
Tomek: W tym zadaniu 3 wyznaczyłbym wzór na x
n + x
n+1 i później odjął albo podzielił, nie wiem co
by wyszło, albo ciąg geometryczny albo arytmetyczny, ale brakuje chyba w poleceniu wartości
r=
16 sty 19:40
Saizou :
| | 1 | |
faktycznie,dla ciągu (an) różnica r= |
| |
| | 2 | |
16 sty 20:20
Szkolniak: Zadanie 3
a
n=log
3(x
n) ⇒ x
n=3
an, n≥1
| | 3an+1 | |
(xn+1=3an+1 ∧ xn=3an) ⇒ q= |
| =3, zatem ciąg (xn) to ciąg |
| | 3an | |
geometryczny, o ilorazie równym 3.
x
3*x
5=x
1q
2*x
1q
4=x
12q
6=729x
12
x
3*x
5=48
729x
12=48
16 sty 21:19