Wyznacz przedziały monotoniczności dla funkcji:
Zuza56: Wyznacz przedziały monotoniczności dla funkcji: y=1/4x4−2/3x3−3/2x2
16 sty 16:44
janek191:
y = 14 x4 − 23 x3 − 32 x2 ?
16 sty 16:49
Zuza56: Zapomniałam dodać , że przy pomocy pochodnej.Przepraszam za błąd
16 sty 16:53
salamandra:

y' = x
3−2x
2−3x
y'= 0 ⇔ x
3−2x
2−3x = 0
x
3−2x
2−3x = 0
x(x
2−2x−3) = 0
x=0 v x
2−2x−3 = 0
x=0 v Δ= 4+12 = 16
√Δ = 4
| | 2−4 | | 2+4 | |
x = |
| = −1 v x = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
x=0 v x=−1 v x=3
funkcja malejąca w przedziale (−
∞; −1) U (0;3)
funkcja rosnąca w przedziale (−1;0) U (3;
∞)
16 sty 16:56