Nierówność wielomianowa
Witam: Witam mam problem z rozwiązaniem takiej nierówności wielomianowej:
x4 −4x2 ≥−3 wiem że trzeba dodać do obu stron 3 a potem użyć róznych wzorów,
ale wychodzą mi inne wyniki niż w odpowiedziach
Odpowiedź jest równa (−∞, −√3> u <−1,1> u <√3, +∞)
16 sty 14:47
ABC:
x4−4x2+3≥0
(x2−1)(x2−3)≥0
(x−1)(x+1)(x−√3)(x+√3)=0
i metoda wężyka wszystkie pierwiastki pojedyńcze nigdzie się nie odbija tylko zawsze na drugą
stronę
16 sty 14:50
janek191:
16 sty 14:51
ABC:
16 sty 14:52
Witam: Dziękuje, wykres i resztę to umiem i rozumem tylko nie wiem jak przejść z x4−4x2+3≥0 do
(x2−1)(x2−3)≥0
16 sty 15:03
ABC:
możesz tak
x4−x2−3x2+3=x2(x2−1)−3(x2−1)=(x2−1)(x2−3)
16 sty 15:05
janek191:
W pamięci lub
t = x
2
x
4 = t
2
Mamy
t
2 − 4 t + 3 ≥ 0
Δ = 16 − 12 = 4
√Δ = 2
| | 4 − 2 | | 4 + 2 | |
t = |
| = 1 lub t = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
( t − 1)*( t − 3) ≥ 0
( x
2 − 1)*( x
2 − 3) ≥ 0
16 sty 15:08
Bleee:
Mozesz też zrobić podstawienie:
t = x2
I wtedy masz:
t2 − 4t + 3 ≥ 0
Δ i te sprawy
16 sty 15:08
Witam: Ok czyli że trzeba rozbić poszczególne składniki w taki sposób by były podobne, ok rozumiem,
dziękuje
16 sty 15:11
Bleee:
Ogólnie także warto wyrobić sobie odruch sprawdzania czy 1 lub − 1 jest pierwiastkiem bo
ogranicza się to sumowania (odejmowaniu) współczynników przy kolejnych potegach.
16 sty 15:15