DWA SZEŚCIANY
pomocy....stereometria!: Dane są dwa sześciany.Objętosć pierwszego jest osiem razy większa od objętości drugiego.Oblicz
ile razy pole powierzchni pierwszego szescianiu jest większe od pola powierzchni drugiego
szczescianu.
23 lut 19:43
Godzio:
V
2 = a
3 => krawędź = a
V
1 = 8*V
2 => V
1 = 8*a
3 => krawedź = 2a
Pc
2 = 6a
2
Pc
1 = 6 * (2a)
2 = 24a
2
23 lut 19:59
kiki: Bardzo fajne rozwiązanie. Dzięki godzio

nie wiedziałam jak się za to zabrać, ale teraz wszystko jasne
23 mar 22:28
irena_1:
Można też tak− każde 2 sześciany to bryły podobne.
Stosunek ich objętości to sześcian skali podobieństwa
s
3=8
s=2
Stosunek pól ich powierzchni to kwadrat skali podobieństwa, więc
24 mar 08:51