Hashiri: Pomóżcie mi proszę jak najszybciej.

Zadanie :
Czy w garnku o średnicy 24cm zmieszczą się 4 słoiki o średnicy 10cm każdy ?
Proszę o dokładne obliczenia, bo musze to potem pokazac w szkole xD.
Pozdrawiam.
18 lis 21:40
pawelekcc: musisz policzyć najpierw pole powieszchni garnka oznaczamy sobie Pg- pole garnka Po- pole
sloika
Pg= π*R2
Pg=376π
Po=4*πR2
Po= 400π
czyli nie moga sie zmiescic bo maja razem za duza powieszchnie
18 lis 21:52
Hashiri: przecież pole garnka wynosi 144π wedlug moich obliczeń
Coś chyba to nie jest dobrze
Bardzo proszę o jakiegoś zaawansowanego matematyka o odpowiedź.
z góry dziękuję i pozdrawiam.
P.S.
plizzz, błagam szybko ... xxD
18 lis 21:58
Hashiri: Basiu pomóż mi w tym zadaniu bo widze że matematyke masz w małym palcu
18 lis 22:06
Basia:
kolega pomylił średnicę z promieniem
Pg=π*122=144π
Ps=π*52=25π
4*Ps=100π
ale tu nie o to chodzi
bez rysunku tego nie jestem w stanie wytłumaczyć
ważne jest to czy te cztery słoiki ustawione
s1 s2
s3 s4
styczne do siebie zmieszczą sie w okregu o pr.12 a to nie zalezy od powierzchni (bo są
luzy)
a - odcinek łączący srodki słoików
x - odcinek łączący środek garnka ze środkiwm słoika
a=10
2x jest przekatna kwadratu o boku 10
2x=10√2
x=5√2
więc musiałby zmieścić się odcinek 2x+5+5=10√2+10=10(√2+1)>10(1,4+21)=24
czyli się nie zmieści
18 lis 22:19
Hashiri: a tam nie powinno być 10(1,4+1 zamiast 24) = 24
bo w tedy bym to rozumiał i by się chyba zgadzało
18 lis 22:37
Hashiri: dzieki za zadanie

pozdrawiam
18 lis 23:10