Równanie trygonometryczne
Tomek: Cześć,
Mam do rozwiązania takie równanie, ale sprawdzając odpowiedzi brakuje mi jednego rozwiązania.
sinx + sin2x = sin3x // sin(x+2x)
sinx + 2sinxcosx = sinxcos2x + sin2xcosx
sinx + 2sinxcosx = sinx(2cos
2x − 1) + 2sinxcosx
sinx − 2cos
2xsinx + sinx = 0 / :2
sinx − cos
2xsinx = 0
sinx(1 − cos
2x) = 0
sinx = 0 lub sin
2x = 0
x = 0 ∨ x = pi ∨ x = 2pi
| | 2kpi | |
Powinno wyjść jeszcze x = |
| |
| | 3 | |
16 sty 14:16
Tomek: A i równanie w przedziale <0; 2pi> trzeba rozwiązać.
16 sty 14:22
janek191:
Może lepiej tak zacząć:
sin 2x = sin 3 x − sin x
16 sty 14:25
Tomek: Tak właściwie to sposób rozwiązania nie powinien mieć wpływu na liczbę rozwiązań ...
16 sty 14:30
ABC:
ja już w drugiej linijce widzę błąd 14:16
16 sty 14:38
Tomek: Fakt, o jednym cosx zapomniałem, dzięki
16 sty 14:43