aksjomat
Wolfik: | | |x+9| | |
Prosta o równaniu x−y−7=0 przecina wykres funkcji f(x)= |
| w punktach? |
| | x | |
zał: x≠0
y=x−7 v x
2−7x=−x−9
x
2−7x=x+9 x
0=3
x
2−8x−9=0
x
1=−1
x
2=9
co dalej?
16 sty 13:54
ite:
1/ analizujesz dwa przypadki ← brakuje założeń!
2/ po ich zrobieniu sprawdź, czy otrzymany wynik należy do przedziału z założenia
3/ narysuj w geogebrze lub wolframie wykresy obu funkcji i sprawdź czy się zgadza z
otrzymanym wynikiem
16 sty 14:11
Wolfik: jakich założeń brakuje?
16 sty 14:33
Jerzy:
Wprowadzasz chaos. Masz dwa równania:
x2 − 7x = x + 9 i x + 9 ≥ 0
x2 − 7x = −x − 9 i x + 9 < 0
16 sty 15:23
Wolfik: czyli:
x2−7x=x+9 i x∊<−9,∞)
x1=−1
x2=9
x2−6x+9=0 i x∊(−∞,−9)
x0=3 nie nalezy do dziedziny
i z tych dwoch przypadkow wynika, ze przecina w punktach x=−1 v x=9
w odpowiedziach jest: (−1,−8), (9,2), nie muszę wyliczać współrzędnej y?
16 sty 15:58
Jerzy:
Rzędne też trzeba policzyć.
16 sty 16:15
Wolfik: dziękuję
16 sty 16:54