Wykaż, że ... - logarytmy
Petro: Cześć,
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób najprościej jest przekształcać takie nierówności do
nierówności prawdziwych? Próbowałem zamieniać podstawy tych logarytmów na 12 oraz na 3 ale nie
udawało się.
Zadanie:
Wykaż, że 4log123 ≤ log42 + log32
16 sty 13:48
ite: Jakie nierówności nazywasz nierównościami prawdziwymi?
Tutaj spróbuj zapisać wszystkie logarytmy jako logarytmy o podstawie 3, w otrzymanym wyrażeniu
można je zastąpić zmienną pomocniczą. Dalej trzeba pokazać prawdziwośc nierówności wymiernej.
16 sty 14:04
Petro: Ok, dzięki.
16 sty 14:08
ite: Może jest jakiś szybszy sposób rozwiązania (i ktoś go poda : ), ten jest skuteczny ale długi.
16 sty 14:13
PW: 4log123 = log1234 = log1281 > 1.7
log42 = 0.5
log32 < 0.7
Lewa strona większa od prawej − nie udowodnisz fałszu.
16 sty 14:14