Pochodna :(
dorka123: Mam problem z obliczeniem takiej pochodnej, odpowiedź z książki nie pokrywa się z moją.
Mógłby ktoś pomóc? Na co zwrócić uwagę?
16 sty 11:33
Tadeusz:
na poprawność działań
16 sty 11:40
Tadeusz:
na poprawność działań
16 sty 11:40
jc: Zwyczajnie, każdy składnik osobno.
| | 1 | | 2 sin x | |
( |
| )'= |
| |
| | cos2x | | cos3x | |
| | 1 | | 2 cos x | |
( |
| )'=− |
| |
| | sin2x | | sin3x | |
16 sty 11:41
Blee:
pochodne mogą być różnej postaci ... możliwe że wystarczy przekształcić
16 sty 11:41
Blee:
podejście jc jest najszybszym podejściem do problemu, jednak można też np. tak:
| | 1 | | 1 | | sin2x + cos2x | | 1 | |
f(x) = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | cos2x | | sin2x | | cos2xsin2x | | | |
= 4(sin(2x))
−2
f'(x) = −16(sin(2x))
−3
16 sty 11:44
dorka123: Tak wyliczyłam jak wyżej, czy pozostawienie takiej postaci jest prawidłowe?
| | −16cos2x | |
W książce odpowiedź wygląda tak: y'= |
| |
| | (sin2x)3 | |
16 sty 11:44
Blee:
tfu
oczywiście
| | −16cos(2x) | |
f'(x) = |
| <−−− czyli jak w książce |
| | sin(2x)3 | |
Zauważ, że Twój wynik można przekształcić do takiej postaci −−− wspólny mianownik i stosujesz
wzory trygonometryczne + wzór skróconego mnożenia
16 sty 11:48
dorka123: Dziękuje bardzo
16 sty 11:53
Blee:
zauważ, że z Twojej postaci trudno by było badać (od razu) monotoniczność funkcji f(x) ...
podczas gdy postać po przekształceniu mocno to ułatwia
16 sty 12:00