Stosując całkowanie przez podstawianie oblicz całkę
Kordian: Stosując całkowanie przez podstawianie oblicz całkę
∫e−x cos2xdx
Czy calka iloczynu to iloczyn calek ?
16 sty 08:41
Bleee:
Co do pytania − − − w zyciu
∫2*1 dx = 2x + C ≠ 2x2 + C = ∫2dx * ∫1 dx
16 sty 08:47
Kordian: czy da sie rozwiazac ten przyklad bez uzycia wzoru calkowania przez czesci ?
16 sty 08:56
Kordian: podstawiajac pod 2x=t 2dx=dt dx=dt/2
| | 1 | |
wychodzi mi |
| ∫e−x cost dt = −e−x (−sint) = −e−x (−sin2x) |
| | 2 | |
Czy jest to dobry rachunek ?
16 sty 09:09
Blee: absolutnie NIE

Gdy robisz podstawienie to po podstawieniu NIE MA PRAWA występować w żadnym miejscu zmienna (w
tym przypadku x) w całce a u Ciebie występuje.
Tę całkę rozwiązuje się przez części ... można inaczej, ale przez części będzie najszybciej i
najłatwiej (najbardziej 'pewny' wyniku będziesz)
Druga sprawa −−− gdy już wyliczysz jakąś całkę to po prostu policz pochodną z wyniku i zobacz
czy wyjdzie to co było pod całką, jeżeli nie to znaczy że jest coś nie tak.
16 sty 09:17
jc: Bez całkowania przez części. Od razu 2 całki. Całkowanie przez części też daje od razu 2 całki.
∫cos ax e
bx dx + i ∫sin ax e
bx dx
| | 1 | | a−bi | |
=∫e(a+bi)x dx = |
| e(a+bi)x = |
| (cos ax + i sin ax)ebx |
| | a+bi | | a2+b2 | |
| | a cos ax + b sin ax | | a sin ax − b cos ax | |
= |
| ebx + i |
| ebx |
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
A teraz sobie podstaw: a=2, b=−1.
16 sty 09:24
Mariusz:
Bez zespolonych (z zespolonymi mogą mu nie zaakceptować)
∫e
−x cos2xdx
Pierwsze całkowanie przez części
u=cos(2x) dv= e
−xdx
du=−2sin(2x)dx v = −e
−x
∫e
−x cos2xdx=−e
−xcos(2x)−∫−e
−x(−2sin(2x))dx
∫e
−x cos2xdx=−e
−xcos(2x)−2∫e
−xsin(2x)dx
Drugie całkowanie przez części
u=sin(2x) dv=e
−xdx
du=2cos(2x)dx v = −e
−x
∫e
−x cos2xdx=−e
−xcos(2x)−2(−e
−xsin(2x)−∫−e
−x(2cos(2x))dx)
∫e
−x cos2xdx=−e
−xcos(2x)−2(−e
−xsin(2x)+2∫e
−xcos(2x)dx)
∫e
−x cos2xdx=−e
−xcos(2x)+2e
−xsin(2x)−4∫e
−xcos(2x)dx
5∫e
−x cos2xdx=−e
−xcos(2x)+2e
−xsin(2x)+C
1
| | 1 | |
∫e−x cos2xdx=− |
| e−x(cos(2x)−2sin(2x))+C |
| | 5 | |
16 sty 13:29
Mariusz:
Przypomnijmy najpierw wzór na całkowanie przez części
∫udv=uv−∫vdu
Całkę ∫e
axcos(bx)dx
liczymy przez części następująco
W pierwszym całkowaniu przez części mamy pewną dowolność wyboru części
W pierwszym całkowaniu części możesz dobrać tak
u=e
ax dv = cos(bx)dx
albo tak
u=cos(bx) dv = e
axdx
Dobór części w drugim całkowaniu przez części uzależniasz od wyboru części
w pierwszym całkowaniu przez części
Jeśli chcesz aby ci się całka zapętliła abyś mógł ją przenieść na drugą stronę to
w drugim całkowaniu przez części dobierasz części w ten sam sposób co
w pierwszym całkowaniu przez części
" Od razu 2 całki."
Tutaj też masz od razu dwie całki
Te całki są niejako stowarzyszone
16 sty 13:57
Mariusz:
Jeśli chcemy mieć obydwie całki to
po obliczeniu całki ∫eaxcos(bx)dx
przekształcamy wynik pierwszego całkowania przez części
16 sty 14:12
jc: Właśnie to napisałem.
16 sty 14:14