prawdopodobienstwo
maxineczka: Hej, proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobiłam

.
1) Rzucamy raz kostką, jeśli wypadnie wielokrotnosc 3 to losujemy kulę urny zawierającej 3
biale, 4 czerwone, 5 niebieskich, w przeciwnym wypadku losujemy jedną kulę z urny zawierającej
6 bialych 2 czerwone i 5 niebieskich. Oblicz P wylosowania czerwonej.
| | 2 | | 4 | |
wg mnie: za pierwszym razem z kostki mamy |
| * |
| a za drugim razem mamy |
| | 6 | | 12 | |
| | 4 | | 2 | | 1 | | 4 | |
|
| * |
| , czyli P(C)= |
| + |
| ( nie jestem pewna czy to powinno się dodać) |
| | 6 | | 13 | | 9 | | 39 | |
2)Rzucamy 8 razy monetą, Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za pierwszym i ostatnim razem
wypadnie to samo.
wg mnie: mianownik będzie 2
8, jeśli pierwszy ma być taki sam jak ostatni, to w ostatnim rzucie
| | 27 | | 1 | |
mamy jedną opcję zamiast dwóch, więc P(M)= |
| = |
| |
| | 28 | | 2 | |
3)Za pomocą cyfr 0,2,3 układamy pięciocyfrowe liczby, oblicz prawdopodobieństwo, że losowo
wybrana liczba będzie parzysta
Nasz mianownik to 2*3*3*3*3, żeby była parzysta to na końcu ma być 0 i 2, więc
| | 2*3*3*3*2 | | 2 | |
P(P)= |
| = |
| |
| | 2*3*3*3*3 | | 3 | |
4)Z urny zawierającej 3 białe, 3 czerwone i 4 niebieskie losujemy ze zwracaniem dwa razy po
jednej kuli, Oblicz prawdopodobieństwo że wylosowane kule będą różnych kolorów.
Nasz mianownik to 10*10=100, nasz licznik to: 3*3 lub 3*4 lub 3*4 więc
| | 9 | | 12 | | 12 | | 33 | |
P(L)= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
5)Oblicz wylosowania liczby dwucyfrowej, której suma cyfr jest 6.
Wg mnie: mianownik mamy 9*10, mamy warianty 1,5 2,4 6,0 5,1 4,2 3,3, czyli