Rysowanie na płaszczyźnie zespolonej
Hop: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej: Im(z) + [Re(z)]2 = 1, z ∊ C.
Skoro z ∊ C to jest postaci z = x+yi
Im(z) = y
Re(z) = x
więc otrzymuje:
y + x2 = 1
Jak to teraz narysować na płaszczyźnie zespolonej?
(na płaszczyźnie rzeczywistej wydaje mi się, że byłoby to proste, bo to funkcja y = 1 − x2)
15 sty 23:18
PW: O mateńko, a co to jest według Ciebie "płaszczyzna zespolona"?
16 sty 00:29
Hop: Tak jest napisane w zadaniu. Wydało mi się, że to płaszczyzna, na której na osi rzędnych jest
cześć urojona liczby, a na osi odciętych cześć rzeczywista.
16 sty 07:28
mat: Czyli dokładnie to samo

, na osi Ox jest x (bo x = Re z)...
16 sty 08:37
Hop: Dzięki!
16 sty 09:24