matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosta całka
tomek:
Całka x/((cosx)
2
)
15 sty 22:54
xyz:
przez czesci policz u = x v' = cos
2
x u' = ... v = ... calka z cos
2
x powinienes dac rade, a jezeli nie to...: wzor: cos(2x) = 2cos
2
x − 1
cos(2x)+1
czyli przeksztalcajac: cos
2
x =
2
wiec
1
1
1
∫cos
2
x dx =
∫ [cos(2x)+1] dx =
∫ cos(2x) dx +
∫ 1 dx
2
2
2
a to juz wiesz...
15 sty 23:16
jc:
x
∫
dx = ∫x (tg x)' dx = x tg x − ∫tg x dx = x tg x + ln|cos x|
cos
2
x
15 sty 23:19