Jednokładnosc pomocy
Mortis: W jednokładności Jk s obrazem okregu o1 i rwaniu (x−3)2+(y−4)2=1 jest okrąg o2 o środku
O2 i równaniu (x+3)2 + (y+2)2 = 16. Oblicz współrzędne środka jednokładności, jeśli skala k
jest liczba dodatnia
15 sty 21:48
Mortis: pomoze ktoś?
15 sty 22:23
15 sty 22:26
Kuba: o1: (x−3)
2+(y−4)
2=1 ⇒ S1=(3;4) r1=1
o2: (x+3)
2+(y+2)
2=16 ⇒ S2=(−3;−2) r2=4
Skale k obliczam dzięki znajomości długości dwóch odcinków w tym przypadku promieni
| | r2 | |
k2= |
| k2=4:1 k2=4 k=2 v k=−2 Odrzucam rozwiązanie k=−2 gdyż w zadaniu k>0 |
| | r1 | |
ze wzoru x`=x(k)+(1−k)a y`=y(k)+(1−k)b otrzymam środek jednokładności S=(a;b)
podstawiam do wzoru dla x −3=3(2)+(1−2)a analogicznie postępuje z y po wykonaniu obliczeń
o ile się nie pomyliłem otrzymuje S=(9;10)
15 sty 22:39
15 sty 22:47
S:
Kuba źle!
15 sty 23:02
a@b:

o
1: (x−3)
2+(x−4)
2=1 , O
1(3,4) r
1=1
o
2 : (x+3)
2+(y+2)
2=16 , O
2(−3,−2), r
2=4
| r2 | |
| =|k| i w zad . k>0 ⇒ k=4 |
| r1 | |
S( x
S, y
S) −− środek jednokładności
to
→ →
SO
2=k*SO
1
[x
S+3, y
S+2]=4*[x
S−3, y
S−4]
x
S+3=4x
S−12 i y
S+2=4y
S−16]
3x
S=15 i 3y
S=18
x
S= 5 i y
S=6
S(5,6) i k=4
===========
16 sty 00:42
a@b:
J jak
Mortis ?
zakumałeś ? czy straciłeś ..
głos ?
16 sty 00:51
Mortis: A jakby to podstawić do ogl wzoru?
16 sty 08:24