Baza
klaing: Hej, zaczynam przestrzenie liniowe na algebrze i prosiłbym, żeby ktoś wytłumaczył mi jak zrobić
pierwszy podpunkt, dalej zrobię sam.
Z góry dzięki.
Zbiór wektorów e=(e1,e2,e3) tworzy bazę
Czy zbiór f zadany przez równość
f1= e1 + 2e2 +e3
f2 = 3e1 + 5e2 +2e3
f3 = 4e1 + 6e2 + 3e3
także tworzy bazę?
15 sty 20:24
klaing: Ponawiam pytanie
16 sty 18:07
Bleee:
Zauważ że robiąc kombinacje: f1 + f2 − f3 otrzymasz wektor [1,0,1]e Oznaczmy go jako v1
Pozniej robimy f3 − f2 − v1 i otrzymujemy wektor [0, 1, 0]e Oznaczmy go jako v3
Wtedy mamy z gorki: f2 − 2v1 − 5v3 daje nam wektor [1,0,0]e. Oznaczamy jako v2
I w końcu v1 − v2 daje wektor [0,0,1]
W ten sposób pokazaliśmy za pomocą przekształceń liniowych jak przejść z tych wektorow do
e1,e2,e3 które tworzą bazę, więc i wektory f1,f2,f3 tworzą bazę.
16 sty 18:22
klaing: Czyli wystarczy, że za pomocą moich równości jestem w stanie wyznaczyć każde e, ok dziękuję,
mam tylko jeszcze pytanie, jak znaleźć "bazę przejścia" z f do e
16 sty 18:35
Bleee:
To co robiłem składa się na bazę przejść
16 sty 18:37
klaing: Czyli jeśli to zapiszę macierzowo i pododaje tak linijki to wyjdzie mi baza przejścia
16 sty 18:39
klaing: OK chyba rozumiem dziękuję
16 sty 18:41
jc:
e1=f3−3f1
e2=f1+f2−f3
e3=2f1+f3−2f2
Zatem każdy wektor możemy wyrazić jako kombinację liniową wektorów f1, f2, f3.
Pomyśl jeszcze, dlaczego wektory f1, f2, f3 są liniowo niezależne.
16 sty 18:44
klaing: Ponieważ da się rozwiązać układ
f3−3f1=0
f1+f2−f3=0
2f1+f3−2f2=0
16 sty 18:55
klaing: Żeby znaleźć bazę przejścia rozwiązuje układ
| 1 2 1 | 1 0 0|
| 3 5 2 | 0 1 0|
| 4 6 3 | 0 0 1|
tak?
16 sty 19:03