Potrzebuję pomocy , proszę o wytłumaczenie. Zadanie jest z kartkówki "równania"
Adam: 2(x+3)+4x = 3(2•x)
☆☆☆☆☆☆☆☆☆
x+42=x−33
15 sty 19:53
Blee:
2(x+3) + 4x = 3(2*x)
2x + 6 + 4x = 6x
6x + 6 = 6x
6x − 6x = −6
0 = −6
wniosek
15 sty 19:55
Blee:
| x+4 | | x−3 | |
| = |
| // mnożymy 'na krzyż' |
| 2 | | 3 | |
(x+4)*3 = 2*(x−3)
3x + 12 = 2x − 6
3x − 2x = −6 − 12
x = −18
15 sty 19:55
Adam: Pomyłka w 1 (2−x) przepraszam
15 sty 20:16
Blee:
no to wymnóż 3*(2−x)
i zrób analogicznie 'co xksem' na lewo 'co bez xksa' na prawo
15 sty 20:19