Definiowanie przestrzeni
Justyna: Czy jeżeli mam zdefiniować przestrzenie liniowe przy użyciu układów równań liniowych.
A przestrzeń wygląda tak:
v={a[1 −1 1 0] + b[1 1 0 1] +c[2 0 1 1]: a,b,c /in R}
to wystarczy napisać
a+b+2c=0
−a+b=0
itd.?
15 sty 19:39
Justyna: .
15 sty 19:44
Justyna: :(
15 sty 20:15
Pytający:
A skąd te zera?
x = (x
1, x
2, x
3, x
4) ∊ v
⇔
| ⎧ | x1 = a + b + 2c | |
| ⎜ | x2 = −a + b | |
| ⎨ | x3 = a + c |
|
| ⎩ | x4 = b + c | |
(0, 0, 0, 0) to tylko jedno z rozwiązań (jeden z wielu wektorów należących do tejże
przestrzeni)
16 sty 15:12