Cześć
ZombieAZA: Jak wyliczyć z tego równania miejsca zerowe?
m3−2m2−9m+6=0
15 sty 19:38
Blee:
m = −1 jest jednym z pierwiastków równania
dzielisz wielomian W(m) przez (m+1) (np. Hornerem) i później liczysz Δ z tego co zostanie
15 sty 19:41
Blee:
tfu ... głupotę napisałem
15 sty 19:41
Blee:
a w jaki sposób powstało to równanie
15 sty 19:42
ZombieAZA: To nie jest pierwiastek równania, nie zeruje się dla −1
15 sty 19:42
ZombieAZA: To skomplikowane zadanie ale ostateczne równanie jakie wyszło to m4−4m3−5m2+24m−12=0
więc jednym pierwiastkiem jest m=2
15 sty 19:43
Blee:
nadal nie wyjaśnione zostało skąd to równanie
15 sty 19:45
Blee:
może pierwotne równanie było źle ... a może nie musisz ich (pozostałych pierwiastków)
wyznaczać, bo wystarczy pokazać że nie będą one całkowite
15 sty 19:46
ZombieAZA: Ktoś mi napisał taki wzór, przy innym pytaniu:
det( Macierzy ) = (−1)2 * (2−m) * det ( minoru A11 ) + (−1)3 * (m−2) * det ( minoru A12 )
≠ 0
A ja mam macierz:
2−m m 0 0
−1 1−m −1 −1
−1 −1 1−m −1
−1 −1 − 1 1−m ?
A więc (−1)2 * (2−m) * det minoru A11 = m4 − 5m3 + m2 + 12m −4
(−1)3 * (m−2) *det minoru A 12 = m3 − 6m2 +12m − 8
A po dodaniu jak w tym wzorze to: m4−4m3−5m2+24m−12=0
15 sty 19:47
Blee:
jakieś warunki co do 'm'
15 sty 19:50
ZombieAZA: Raczej nie, mam wyiczyć wszystkie m, wpisałam to do wolframa ale właśnie jest że m=2
a pozostałe 3 pierwiastki w przybliżeniu
15 sty 19:51
ABC:
19:43 to równanie ma 4 pierwiastki rzeczywiste, więc po podzieleniu przez dwumian równanie
trzeciego stopnia ma 3 pierwiastki rzeczywiste a to kiepski przypadek
15 sty 19:51
ABC:
lepiej chyba od razu próbować to 4 stopnia rozłożyć na dwa trójmiany kwadratowe
15 sty 19:53
ZombieAZA: A potrafi to ktoś tak rozłożyć?
15 sty 19:55
Blee:
pierwiastki są 'mocno kapryśne'
15 sty 19:56
15 sty 19:57
ZombieAZA: Zamykam pytanie, już wszystko policzyłam i faktycznie machnęłam się we
wcześniejszych obliczeniach.
Dzięki za pomoc
15 sty 20:26
Mariusz:
Co do wyznacznika to najlepiej rozwinąć względem pierwszego wiersza
Jeżeli zadanie ma polegać na obliczeniu wartości własnych
to błąd jest już na etapie zapisania wyznacznika macierzy
Redukcji do równania trzeciego stopnia można dokonać
używając tylko wzorów skróconego mnożenia
m
4−4m
3−5m
2+24m−12=0
(m
4−4m
3)−(5m
2−24m+12)=0
(m
4−4m
3+4m
2)−(9m
2−24m+12)=0
(m
2−2m)
2−(9m
2−24m+12)=0
| | y | | y2 | |
(m2−2m+ |
| )2−((y+9)m2+(−2y−24)m+ |
| +12)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Wyrażenie w drugim nawiasie jest trójmianem kwadratowym i będzie kwadratem zupełnym
gdy jego wyróżnik będzie równy zero
| | y2 | |
4( |
| +12)(y+9)−(−2y−24)2=0 |
| | 4 | |
(y
2+48)(y+9)−(2y+24)
2=0
(y
3+9y
2+48y+432)−(4y
2−96y+576)=0
y
3+5y
2−48y−144=0
| | 5 | | 25 | | 125 | |
(y+ |
| )3=y3+5y2+ |
| y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 5 | | 169 | | 5 | | 25 | | 125 | | 169 | | 845 | |
(y+ |
| )3− |
| (y+ |
| )=y3+5y2+ |
| y+ |
| − |
| y− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 5 | | 169 | | 5 | | 2410 | |
(y+ |
| )3− |
| (y+ |
| )=y3+5y2−48y− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 5 | | 169 | | 5 | | 1478 | | 2410 | | 1478 | |
(y+ |
| )3− |
| (y+ |
| )− |
| =y3+5y2−48y− |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 27 | | 27 | |
| | 5 | | 169 | | 5 | | 1478 | |
(y+ |
| )3− |
| (y+ |
| )− |
| =y3+5y2−48y−144 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
z=u+v
(u+v)
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
(u+v)
3=u
3+v
3+3(u+v)uv
| | 169 | | 1478 | |
u3+v3+3(u+v)uv− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 1478 | | 169 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
u+v ≠ 0 ponieważ wcześniej przyjęliśmy że z=u+v
Powyższy układ równań to wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach
u
3 oraz v
3
| | 1478 | | 4826809 | |
t2− |
| + |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
Równanie kwadratowe nie ma pierwiastków rzeczywistych
Możemy dalej je rozwiązywać używając liczb zespolonych
albo wrócić do równania
i rozwiązać je używając trygonometrii
z=ucos(θ)
| 17576 | | 13182 | | 1478 | |
| cos3(θ)− |
| cos(θ)= |
| |
| 27 | | 27 | | 27 | |
| | 739 | |
4cos3(θ)−3cos(θ)= |
| |
| | 2197 | |
| | 26 | | 1 | | 739 | |
z1= |
| cos( |
| arccos( |
| )) |
| | 3 | | 3 | | 2197 | |
| | 26 | | 1 | | 739 | |
z2= |
| cos( |
| (arccos( |
| )+2π)) |
| | 3 | | 3 | | 2197 | |
| | 26 | | 1 | | 739 | |
z3= |
| cos( |
| (arccos( |
| )+4π)) |
| | 3 | | 3 | | 2197 | |
| | 26 | | 1 | | 739 | | 5 | |
y1= |
| cos( |
| arccos( |
| ))− |
| |
| | 3 | | 3 | | 2197 | | 3 | |
| | 26 | | 1 | | 739 | | 5 | |
y2= |
| cos( |
| (arccos( |
| )+2π))− |
| |
| | 3 | | 3 | | 2197 | | 3 | |
| | 26 | | 1 | | 739 | | 5 | |
y3= |
| cos( |
| (arccos( |
| )+4π))− |
| |
| | 3 | | 3 | | 2197 | | 3 | |
| | y | | y2 | |
(m2−2m+ |
| )2−((y+9)m2+(−2y−24)m+ |
| +12)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | y+12 | |
(m2−2m+ |
| )2−(y+9)(m− |
| )2=0 |
| | 2 | | y+9 | |
| | y | | y+12 | |
(m2−2m+ |
| )2−(√y+9− |
| )2 |
| | 2 | | √y+9 | |
| | y | | y+12 | | y | | y+12 | |
((m2−2m+ |
| )−(√y+9m− |
| ))((m2−2m+ |
| )+(√y+9m− |
| ))=0 |
| | 2 | | √y+9 | | 2 | | √y+9 | |
| | y | | y+12 | | y | | y+12 | |
(m2−(2+√y+9)m+ |
| + |
| )(m2−(2−√y+9)m+ |
| − |
| )=0 |
| | 2 | | √y+9 | | 2 | | √y+9 | |
16 sty 02:30
Mariusz:
Można też rozkładać odrobinę inaczej
m
4−4m
3+2m
2+8m−8=0
Przedstawmy wielomian m
4−4m
3+2m
2+8m−8
w postaci sumy potęg dwumianu m−1
aby łatwiej było sprowadzić równanie szóstego stopnia
do równania trzeciego stopnia
(m−1)
4=m
4−4m
3+6m
2−4m+1
(m−1)
4−4(m−1)
2=(m
4−4m
3+6m
2−4m+1)−(4m
2−8m+4)
(m−1)
4−4(m−1)
2=m
4−4m
3+2m
2+4m−3
(m−1)
4−4(m−1)
2+4(m−1)=m
4−4m
3+2m
2+4m−3+4m−4
(m−1)
4−4(m−1)
2+4(m−1)=m
4−4m
3+2m
2+8m−7
(m−1)
4−4(m−1)
2+4(m−1)−1=m
4−4m
3+2m
2+8m−8
z=m−1
z
4−4z
2+4z−1=0
z
4−4z
2+4z−1=(z
2−pz+q)(z
2+pz+r)
z
4+pz
3+rz
2−pz
3−p
2z
2−prz+qz
2+pqz+qr=z
4−4z
2+4z−1
z
4+(q+r−p
2)z
2+(pq−pr)z+qr=z
4−4z
2+4z−1
q+r−p
2=−4
pq−pr=4
qr=−1
q+r=−4+p
2
p(q−r)=4
4qr=−4
q+r=−4+p
2
4qr=−4
4qr=−4
| | 4 | | 4 | |
(−4+p2+ |
| )(−4+p2− |
| )=−4 |
| | p | | p | |
p
6−8p
4+20p
2−16=0
x=p
2
x
3−8x
2+20x−16=0
x
3−4x
2−4x
2+16x+4x−16=0
x
2(x−4)−4x(x−4)+4(x−4)=0
(x−4)(x
2−4x+4)=0
(x−4)(x−2)
2=0
x=4
p
2=4
p=2 ⋁ p = −2
p=2
p=2
p=2
q=1
r=−1
z
4−4z
2+4z−1=(z
2−2z+1)(z
2+2z−1)
z=m−1
m
4−4m
3+2m
2+8m−8=((m−1)
2−2(m−1)+1)((m−1)
2+2(m−1)−1)
m
4−4m
3+2m
2+8m−8=(m
2−2m+1−2m+2+1)(m
2−2m+1+2m−2−1)
m
4−4m
3+2m
2+8m−8=(m
2−4m+4)(m
2−2)
m
4−4m
3+2m
2+8m−8=(m−2)
2(m−
√2)(m+
√2)
(m−2)
2(m−
√2)(m+
√2)=0
m
1=2
m
2=2
m
3=
√2
m
4=−
√2
16 sty 08:54