Czy wektor należy do podprzestrzeni liniowej?
Ania: Czy wektor (1, 4, 3) należy do podprzestrzeni liniowej R3 rozpiętej przez (1,3,2), (1,2,1),
(2,5,3)?
Jaki jest schemat działania w tego typu zadaniach?
15 sty 19:22
ABC:
spróbować przedstawić w postaci kombinacji liniowej
(1,4,3)=α(1,3,2)+β(1,2,1)+γ(2,5,3)
co się sprowadzi do zbadania rozwiązalności układu równań liniowych
15 sty 19:27
Bleee:
Zauważ że v3 = v1 + v2.wiec można go 'olac'.
Natomiast te dwa wektory można przekształcić w (1,1,0) i (0,1,1) więc odpowiedź brzmi: tak.
15 sty 19:28
ABC:
można też odgadnąć (1,4,3)=(2,6,4)−(1,2,1)=2(1,3,2)−(1,2,1)
15 sty 19:29