Szereg
Tess: Mam taki szereg który trochę mnie pokonał
Szereg od k=1 do n
(k3+k2+k+1)
15 sty 19:06
Bleee:
No i co z tym szeregiem?
'Sobie jest' i tyle.
15 sty 19:20
ABC:
weź z tablic 3 wzory a sumę n sztuk jedynek to potrafisz chyba policzyć?
15 sty 19:22
15 sty 19:24
Tess: Jeśli chodzi o wzory
k=1/2(n2 + n )
k2= 1/6(2n3+3n2+n)
itd.:
to po podstawieniu wychodziło mi wcześniej coś takiego
1/4 n4 + 4/6 n3 + 5/4 n2 +4/6 n +1
15 sty 19:35
ABC:
no i w czym jest problem?
15 sty 19:37
Blee:
a skąd to
+1 
I dlaczego tam jest
15 sty 19:37
Tess: +1 było na początku we wzorze
15 sty 19:39
Blee:
to jest w sumie

więc n'razy sumujesz '1'
15 sty 19:40
ABC:
złe współczynniki znaczy liczyć nie umiesz albo na sumę trzecich potęg miałeś zły wzor
15 sty 19:40
Tess: Po prostu wydawało mi się, że da się to jakoś bardziej "złożyć", moja wina,dziękuję bardzo i
tak
15 sty 19:41
Tess: Faktycznie jest błąd, wina liczenia w pamięci
15 sty 19:42
15 sty 19:43