Monotoniczność funkcji
CHIN CHIN: Wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)=2x−sinx
f'(x)=2−cosx
cosx=2 w takim wypadku oznacza ze funkcja jest niemonotoniczna ? Czy jakoś inaczej się
wyznacza
monotoniczność funkcji w takim przypadku ? Proszę o pomoc
15 sty 19:04
Jerzy:
Dla f’(x) > 0 funkcja jest rosnąca i odwrotnie.
15 sty 19:09
Tess: Nie cosx =2 ,a 2−cos>0
=> 2>cos , maks cosinusa to jeden, czyli funkcja rośnie na całym przedziale
15 sty 19:11
Jerzy:
@Tess, f’(x) > 0 dla dowolnego x i kropka.
15 sty 19:15
CHIN CHIN: a dziekuje za odpowiedz
15 sty 19:19