okręgi i równania
kamaj: Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(a,b) i stycznego do prostej o równaniu y=x,
wiedząc że a jest pierwiastkiem równania: 5x−1 − 5 * 2x= 5x−2 + 5 * 2x−2 zaś b
pierwiastkiem równania: log2 (x+3) − log2 (x−1)= 4 − log2 8
23 lut 19:38
Godzio:
| 5x | | 5x | | 2x | |
| − 5 * 2x = |
| + 5 * |
| /*4*25 |
| 5 | | 52 | | 22 | |
20 * 5
x − 500 *2
x = 4 * 5
x + 125 * 2
x
16*5
x = 625 * 2
x
2
4 * 5
x = 5
4 * 2
x
x=4
zał. x+3 > 0 => x>−3
x−1 > 0 => x>1
x>1
| | x+3 | |
log2 |
| = log216 − log28 |
| | x−1 | |
2x−2 = x+3
x = 5 ∊ (1,
∞)
S(4,5)
−x +y = 0
odleglość między prostą a środkiem jest równa promieniowi:
| | |(−1)*4 + 1*5+0| | | 1 | |
d = |
| = |
| |
| | √(−1)2+12 | | √2 | |
23 lut 19:48
kamaj: dziękuje bardzo
23 lut 19:52