Cześć
ZombieAZA: Mam macierze do obliczenia wyznaczniki za po mocą metody Laplace'a ale jest jakiś dziwny zapis
i już się gubię w tym wszystkim
Oto przykład:
12+x+y=10+y+z=8+z+u=6+u+v=10x+v=15
15 sty 17:31
Des:
12+x+y=15
10+y+z=15
8+z+u=15
.
.
.
itd
15 sty 17:37
ZombieAZA: No a jak wtedy te macierze wyglądają? Jak to policzyć?
Możesz mi chociaż jeden rozpisać żeby było wiadome jak dalej robić?
15 sty 17:38
Des: A jaka jest treść?
15 sty 17:40
ZombieAZA: Korzystając ze wzoru Cramera rozwiązać układ
15 sty 17:41
Des: Poukładaj sobie niewiadome, np 'x' w pierwszej kolumnie, 'y' w drugiej
12 + x + y + 0z + 0u + 0v = 15
10 + 0x +y + z + 0u + 0v = 15
...
itd
15 sty 17:47
Des: Te wyrazy wolne przenieś na drugą stronę i zaczynasz zabawę z wyznacznikami
15 sty 17:48
ZombieAZA: O kur... to aż taka macierz wyjdzie?
Ile mi to czasu zajmie zanim wszystko rozpiszę i obliczę poszczególne niewiadome....
jest jakiś prosty sposób na to?
15 sty 17:48
Des: Bardzo przyjemna macierz z '0' i '1', dasz rade
15 sty 17:51
ZombieAZA: Ok dzięki, jakby coś było nie tak to dopytam
15 sty 17:53