optymalizacja
Heniu: Dany jest kwadrat o boku długości 4. Na bokach AB,BC,CD,DA umieszczono odpowiednio punkty
K,L,M,N takie że AN=1, CM=2, BK=3BL. Oblicz pole czworokąta KLMN wiedząc, że wyrażenie KL2 +
LM2 + MN2 + NK2 osiąga najmniejszą możliwą wartość.
15 sty 17:14
Eta:

x ∊(0,4/3)
S=P□−(P
1+P
2+P
3+P
4)
P(x)=P
1+P
2+P
3+P
4
| | 3 | | 3 | |
P(x)= 3+4−x+ |
| x2+2− |
| x |
| | 2 | | 2 | |
..................
P(x)= 1,5x
2−2,5x+9 −−− parabola ramionami do góry
więc funkcja P(x) osiąga wartość najmniejszą w wierzchołku
x
min= 2,5/3 = 5/6 to
policz : P(5/6)= ...... −−−− wartość pola najmniejsza
dokończ
S= 16− P(5/6)=......
i po ptokach
15 sty 20:16