Problem plecakowy
z: Witam, muszę zaproponować układ równań dla problemu plecakowego o następujących założeniach.
Złodziej rabujący sklep znalazł n przedmiotów kolejno;
−1) o wadze 12 kg i łącznej wartości $4
−2) o wadze 4 kg i łącznej wartości $10
−3) o wadze 2 kg i łącznej wartości $2
−4) o wadze 1 kg i łącznej wartości $2
−5) o wadze 1 kg i łącznej wartości $1
Dąży on do zabrania jak najwartościowszego łupu, przy czym nie może zabrać przedmiotów o
łącznej wadze większej niż 15 kilogramów. Nie może też zabierać ułamkowej części przedmiotów.
Ponadto włamywaczna pewno chce wziąć przynajmniej jeden przedmiot 3) oraz przynajmniej jeden
przedmiot 4) a na pewno nie chce wziąć przedmiotu 5).
za x1,x2,x3,x4,x5 oznaczam kolejno wartości podanych przedmiotów
i kolejno szukam
x1+x2+x3+x4+x5 −> max
Nie mam pomysłu jak mam uzależnić warunki co do maksymalnej wagi oraz ilości zabranych
przedmiotów 3) i 4) od wartości przedmiotów.
15 sty 16:55
z: Poprawka
Złodziej rabujący sklep znalazł 5 przedmiotów po n sztuk każdy, kolejno;
15 sty 16:57
Pytający:
i∊{1, 2, 3, 4, 5}
mi // masa i−tego przedmiotu
wi // wartość i−tego przedmiotu
ki // ile sztuk i−tego przedmiotu zabrał ten złodziej
ki ∊ ℤ
0 ≤ ki ≤ n dla i∊{1, 2, 5}
1 ≤ ki ≤ n dla i∊{3, 4}
∑i=1..5 (ki*mi) ≤ 15
Maksymalizujesz:
∑i=1..5 (ki*wi)
15 sty 17:49
Bleee:
No to nadal zadanie jest stosunkowo łatwe bo:
1l pierwsza opcja w ogóle się nie opłaca i jej nie bierze (za ciężka a zysk niewielki).
| | wartość | |
2| obliczamy |
| każdej opcji w celu wybrania najkorzystniejszej |
| | wagę | |
3| rozpatrujemy następujący przypadek:
a) maksymalna możliwa waga najbardziej wartościowej opcji (2), później drugiej najbardziej
opłacalne opcji (4).
I to tyle. Żaden inny przypadek nie musi być rozpatrywany co można uzasadnić jeszcze jednym
zdaniem.
15 sty 18:08
Des: Prawdą jest, że do tego typu problemu nie można napisać 'uniwersalnego' skryptu? Takiego, który
będzie działał dla dowolnego zbioru argumentów i wartości?
Wykładowca od technologii twierdził, że dla jednego zbioru skrypt może działać, ale on jest
w stanie znaleźć inny taki zbiór, dla którego skrypt się 'sypie'
15 sty 18:15
Blee:
więc po kolei
1) mamy nakazane, że bierzemy (min) 1 sztukę (3) i (min) 1 sztukę (4) i NIE BIERZEMY (5)
więc nasza waga = 15 − 1*waga
3 − 1*waga
4 = 12kg
2) równanie:
x
1*waga
1 + x
2*waga
2 + x
3*waga
4 +
0*waga
5 = 12
3)
| | wartośći | |
liczymy wartośćjednostkowai = |
| dla każdego i mamy: |
| | wagai | |
| | 4 | |
wartośćjednostkowa1 = |
| = 0.3 |
| | 12 | |
| | 10 | |
wartośćjednostkowa2 = |
| = 2.5 |
| | 4 | |
| | 2 | |
wartośćjednostkowa3 = |
| = 1 |
| | 2 | |
| | 2 | |
wartośćjednostkowa4 = |
| = 2 |
| | 1 | |
4) czyli 'najbardziej opłaca' się brać (2) (największa wartość na jednostkę wagi)
5)
piszemy procedurę (piszę 'pseudokod' ):
15 sty 18:39
Pytający:
O, tego że "nie chce wziąć przedmiotu nr 5" nie doczytałem. Znaczy w moim poście powinno być:
0 ≤ ki ≤ n dla i∊{1, 2}
1 ≤ ki ≤ n dla i∊{3, 4}
k5 = 0
15 sty 18:44
Blee:
Algorytm da się zrobić tak, że będzie działał dla dowolnego przypadku, ale to trochę zabawy
będzie.
Ogólnie będzie on zaczynał od maksymalizowania najbardziej optymalnych (największa
wartoscjednostkowa, a przy takiej samej priorytetuje ten o niższej wadze). Zapamiętuje
otrzymany wynik.
Jeżeli pozostało jakieś miejsce to schodzi poziom niżej z ostatnim branym elementem. Zapisuje
wynik.
Jeżeli pozostało jakieś miejsce to schodzi poziom niżej z ostatnim branym elementem. Zapisuje
wynik.
Itd.
Jeżeli w którymś miejscu 'wyzerował' jakiś element (pierwotnie wybierany) zaczyna schodzić z
elementem 'poziom wyżej', resetując ilości wszystkich dalszych elementów.
15 sty 19:12
z: Optymalne to już najlepsze! Nie może być coś "najbardziej optymalne"

Dziękuje wszystkim za pomoc
15 sty 19:46
Blee:
ogólnie rzecz ujmując tak −−− jednak pisząc to miałem na myśli że algorytm będzie brał
maksymalną liczbą OPTYMALNEGO argumentu i później dopełniał to 'kolejnymi (już nie
optymalnymi) argumentami' które w tym momencie staną się optymalnym wyborem.
15 sty 19:49