Krótkie zadanko
ZombieAZA: Dla jakich wartości parametru m podane układy są ukladami Cramera?
⊂mx+2y=m+1
⊂2x+my=3
⊂ to klamra
Wiem czym jest ten układ tylko nie rozumiem co mam policzyć dokładnie.
Wstawiając to do macierzy i licząc wyznacznik to wyszło mi m
2 − 4
I co dalej?
15 sty 16:39
Des: Układ Cramera:
Ilość niewiadomych = Ilość równań
det( Współczynników ) ≠ 0 ⇒ m2 − 4 ≠ 0
15 sty 16:42
ZombieAZA: No to wyszło mi że m≠2 i m≠−2 czyli?
15 sty 16:45
ZombieAZA: Co jeszcze mam policzyć? Bo już nie wiem
15 sty 16:45
Des: No więc dla jakich 'm' układ ten będzie układem Cramera?
15 sty 16:47
ZombieAZA: No dla wszystkich oprócz −2 i 2
15 sty 16:48
ZombieAZA: To tylko tyle wystarczy policzyć?
15 sty 16:48
Des:
15 sty 16:49
ZombieAZA: Okej, dzięki
15 sty 16:49
ZombieAZA: To wtedy z prawą stroną równań nic nie robię? Nie jest mi już potrzebne liczenie wyznacznika po
x i y?
15 sty 17:34
Des: Jeśli to jest cała treść zadania, to nie
15 sty 17:49
ZombieAZA: A słuchaj, mam jeszcze jeden taki przykład macierzy, wygląda tak:
(1−m) −1 −1 −1
−1 (1−m) −1 −1
−1 −1 (1−m) −1
−1 −1 −1 (1−m)
jak to policzyć? Taka sama treść jak wyżej
15 sty 18:12
Des: Odejmij jeden, dowolny wiersz od drugiego i w rozwinięciu Laplace'a będziesz miała do
policzenia jeden minor
15 sty 18:22
ZombieAZA: Właśnie nie wiem jak, przy normalnych danych umiem a tutaj jest problem
15 sty 18:26
Des: dwa pierwsze wiersze
(1−m) −1 −1 −1
−1 (1−m) −1 −1
→ w1 → w1 − w2 →
(1−m) − (−1) 0 0 0
−1 (1−m) −1 0
15 sty 18:30
Des: Tam oczywiście powinna być '1' w prawym dolnym rogu zamiast 0
15 sty 18:32
Des: Jednak dwa minory
(1−m)−(−1) m 0 0 ← pierwszy wiersz po przekształceniu
15 sty 18:36
Des: TO JEST POPRWANA FORMA
(1−m)−(−1) m−2 0 0
15 sty 18:37
ZombieAZA: A dlaczego w pierwszym wierszu w drugiej kolumnie jest 0? A nie będzie zgodnie z W1−W2: −1−1+m?
15 sty 18:39
ZombieAZA: Oo zaraz przeanalizuję
15 sty 18:39
ZombieAZA: No i co dalej? Znowu dwie niewiadome w wierszu to jak to rozwinąć?
15 sty 18:41
Des: Rozwinięciem Laplace'a
15 sty 18:44
ZombieAZA: No ale jak? Jakie operacje teraz na wierszach mam wykonać? Serio jakiś dziwny przykład i mi nie
idzie
15 sty 18:47
Des: Dla pierwszego wiersza:
det( Macierzy ) = (−1)2 * (2−m) * det ( minoru A11 ) + (−1)3 * (m−2) * det ( minoru A12 )
≠ 0
15 sty 18:51
ZombieAZA: czyli mam macierz:
2−m m 0 0
−1 1−m −1 −1
−1 −1 1−m −1
−1 −1 − 1 1−m ?
I dlaczego tak to wymnażam? Może nie bardzo ogarniam albo coś źle interpretuję
ale zawsze doprowadzałam do tego, żeby w kolumnie była 1 a reszta to 0 i dopiero dalej
rozwinięciem tym brałam a tu jest coś innego
15 sty 19:15
ZombieAZA: Czy może ktoś sprawdzić moje obliczenia?
A więc (−1)2 * (2−m) * det minoru A11 = m4 − 5m3 + m2 + 12m −4
(−1)3 * (m−2) *det minoru A 12 = m3 − 6m2 +12m − 8
A po dodaniu jak w tym wzorze to: m4−4m3−5m2+24m−12=0
15 sty 19:31
Des: Macierz tak się prezentuje:
2−m m−2 0 0
−1 1−m −1 −1
−1 −1 1−m −1
−1 −1 −1 1−m
det( Macierzy ) = .. wpis(18:51) ... = (2−m)( −m3 + 2m +4m −8) ≠ 0
15 sty 20:19
Des: ....
(2−m)( −m3 + 2m2 +4m −8) ≠ 0
15 sty 20:22
Des: Coś mi dzisiaj pisanie nie wychodzi
15 sty 20:22
ZombieAZA: Ok, machnęłam sie. Wielkie dzięki
15 sty 20:24