Rozważamy zbiór wszystkich trapezów równoramiennych o przekątnej długości 10p{6}
Jolka: Rozważamy zbiór wszystkich trapezów równoramiennych o przekątnej długości 10√6.
Wyznacz sumę długości podstaw tego trapezu, którego pole jest największe. Jaką wartość ma to
pole?
15 sty 14:35
Blee:

h
2 + (b+x)
2 = (10
√6)
2 −> h =
√ 600 − (b+x)2
dla ułatwienia zapisu − wprowadź zmienną: c = b+x
P'(c) = ....

szukasz maksimum
PS. największe pole będzie miał kwadrat o przekątnej 10
√6 ... czyli o boku 10
√3 (a pole
będzie równe 300[j
2])
15 sty 14:55
Blee:
| | 1 | |
bez tej |
| w polu  |
| | 2 | |
15 sty 14:56